Валери Симеонов обеща мерки срещу пазарите на булки

Снимка: © parliament.bg

Демографската политика е тема от значение за националната ни сигурност. Нацията ни се топи и темата е изключително важна – заслужава сериозната позиция на всеки един от нас. Това каза по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Теодорова Халачева. През последните години се запазва устойчив брой на децата, родени от малолетни и непълнолетни майки – средно са около 3000.

Тя попита вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов каква е официалната статистика за 2017 г. какви мерки взема държавата за превенция срещу явлението "деца раждат деца", заяви Халачева. Валери Симеонов каза, че официалните данни за 2017 г. ще бъдат представени през април.

Според данни на Министерството на труда и социалната политика през 2016 г. родените от малолетни и непълнолетни майки са 3249. Запазва се и тенденцията на раждане на деца от жени, навършили 40 и повече години, уточни Симеонов. Физическата и психическата незрялост на майката водят до различни нарушения в развитието на децата. Те могат да бъдат в риск от изоставяне и неглижиране, посочи вицепремиерът. Той заяви, че са разбработени национална програма за превенция и координационен механизъм в случай на деца в риск от насилие. Постави се акцент и към съществуващите и сега механизми – телефонни линии, на които децата и родителите могат да сигнализират, каза Валери Симеонов. Той съобщи, че в районните прокуратури са подадени 396 сигнала за малолетни и непълнолетни майки, като в 176 случая е направен отказ за образуване на досъдебно производство, тъй като момичетата са се оказали на 16 години. В 43 случая е образувано досъдебно производство, а в четири случая е направено предложение за освобождаване от наказателна отговорност. За 137 от сигналите до районните прокуратури няма постъпил отговор, поясни Симеонов. Извършени са и проверки на дейността на общопрактикуващи лекари.

Целта е събиране на информация, която да се използва за формиране на политики. Резултатите сочат, че е необходимо да се работи в посока промяна на нагласите на населението, каза още Валери Симеонов. Не смятам отговора Ви за конкретен и не мога да го приема, заяви Теодора Халачева. Не чух нищо ново за решението на проблема.

Трябва да имаме предвид, че въпросните деца са в риск и се нуждаят от специални грижи. Нужни са според мен обучение на младите майки, продължаване на образованието им, намиране на работа на младите родители, както и наказателни санкции. Обръщам внимание и на пазарите на булки, където малолетни и непълнолетни момичета се превръщат в стока, подчерта социалистката.

Поемам този ангажимент. Специално за пазарите на булки, това е тема, която е свързана с програмата на Обединените патриоти и със справянето на престъпността в този етнос, а тези пазари са форми на престъпност, отговори Валери Симеонов.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK