Валери Жаблянов оспорва мотивите за изключването си от ИБ на БСП

Валери Жаблянов, снимка: Infomreja.bg, архив

Социалистите отстраниха Валери Жаблянов от Изпълнителното бюро на партията. Това стана ясно от коментара на самия Жаблянов пред журналисти, малко след като на пленума гласуваха неговото отстраняване с три мотива.

Първият е, че не се е постарал достатъчно, за да подготви доклада за Конгреса. Вторият - за недобра работа на Комисията за програмно развитие на партията. Третата причина е свързана с неговото отсъствие от заседанието на ПАСЕ, състояло се през настоящата седмица. 

Според Жаблянов и трите аргумента са били опровергани от членовете на Националния съвет на партията и от самия него. По думите му докладът, представен на Конгреса, е написан от работна група и той бил изработен добросъвестно, макар и с критичен тон.

Второ - Комисията по идейно и програмно развитие на партията участва и разработи двата на основни документи на партията - "Визия за България" и "Визия за Европа", които са били оценени, според Жаблянов, по достойнство от хората, които имат отношение към БСП. Според него Комисията работи пълноценно, защото БСП е партия на социалистическата идея.

Третият аргумент Жаблянов не би желал да го коментира, защото преди три седмици ПАСЕ е нямало такова заседание и тя нямало как да знае, че той ще отсъства от заседание. По думите му третият аргумент е бил пришит, за да се обоснове предварително взето решение. 

Жаблянов счита, че с направените предложения от председателя на БСП Корнелия Нинова трудно могат да бъдат изведени последователни принципи, които се отстояват за развитието на БСП, нейните органи и кадровата й политика.

Жаблянов оглавява Комисията за кадровата политика на партията. Той изтъкна, че днешното заседание на пленума е потвърдило един последователен опит да се наложи едно единствено мнение за вземане на решенията в Изпълнителното бюро на партията. Жаблянов припомни, че е било грешка напускането на парламента от БСП малко по-рано през годината. Според него обаче БСП функционира с редуциран парламентарен капацитет още от септември 2018 г., което се отразило върху цялата дейност на партията.

Не била взета и предвид платформата "Визия за България", а се провела съвършено различна предизборна кампания, подчинена на други основни теми и цели. Стои въпросът за идейната дискусия в БСП и до каква степен е лява и социалистическа партия в България, посочи Жаблянов. Той счита, че неговите другари нямат съмнения относно каква партия трябва да бъде БСП.

"БСП не може да се отдалечава от тези форми на политическо поведение и политическа борба. БСП трябва да се придържа към тези ценности и тези разбирания, ако иска да спечели отново доверието на български граждани, за да може да управлява българските общини и българския парламент, за да може да участва като градивна и конструктивна политическа партия", подчерта Жаблянов, цитиран от News.bg.

Жаблянов е притеснен, че очевидно тази политическа линия, която се налага не дава резултати, а по този начин тя има много слабости със съответните негативни последици за БСП. Той се надява, че общинските организации и ръководствата да се мобилизират за провеждането на местните избори, защото това са местата, където се осъществява пряката политиката с хората.

Той иска БСП да възстанови позициите си и да наложи разговора за справедливото общество в България, за справедливата оценка на труда на българските граждани и в резултат на какво продължаваме да бъдем най-бедната държава в Европейския съюз.

На въпрос как определя сегашната политика на БСП, Жаблянов посочи, че сегашната политика на БСП в опозиция не може да спечели огромната подкрепа на българските граждани. Според него не е необходимо човек да бъде тесен специалист по демоскопски изследвания, за да може да констатира това нещо.

"БСП се нуждае от преосмисляне на досегашната опозиционна линия. Очевидно е, че това, което имам предвид не е това, което очакват българските граждани", обясни Жаблянов.

Той допълни, че партията трябва да бъде конструктивна опозиция, със свой законодателни предложения, независимо дали управляващите ги приемат, с активен диалог с правителството, с активно участие в работата на европейските институции и придържането на партията към определен тон на разговор в българското общество. 

На днешния пленум на БСП бе прието, че Изпълнителното бюро на партията се разширява от 15 на 21 души. В него влизат Манол Генов, Милка Христова, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, Николай Бериевски и Асен Гагаузов.

Гласуването на кандидатурите е станало анблок и с 2/3 мнозинство. Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Тя е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK