Валентин Микев: Нужни са светкавични действия за изграждане на депо или завод

снимка: infomreja.bg, архив

По инициатива на народния представител Валентин Микев бе проведена среща със зам.-министъра на МОСВ Евдокия Манева по повод необходимостта от изграждане на завод за преработка на битови отпадъци или регионално депо за  нуждите на 7 от общините в Областта. На срещата присъстваха представители на Сдружение “Рила-Еко”, в което влизат общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Невестино, Трекляно, Бобошево и Сапарева баня.

Пет от населените места се отзоваха на поканата и бяха представени от  техните кметовете, съответно Методи Чимев, Кирил Станчев, Димитър Стаменков, Радко Петрунов и Сашо Иванов.

Като резултат от разговора се инициира среща на Сдружение “Рила-Еко”. Експерти от министерството обясниха на участниците, че според новия закон  преди отпадъците да бъдат закарани в завода трябва да се отделят отпадъците за рециклиране, четирите основни вида хартия, пластмасата, стъклото и металът, като се предвиди сепарираща инсталация и инсталация за компостирания отпадък.

На срещата стана ясно още, че ако не се строи заводът за отпадъци, ще се наложи изграждането на регионално депо по проект финансиран от ПУДОС като се използват част от изходните данни от проекта за депото, което трябваше да бъде изградено в община Кочериново.

Валентин Микев заяви, че ще следи с внимание резултата от срещата на Сдружение “Рила-Еко”, която ще се проведе на 6 февруари и ако тя премине без съществен резултат, народният представител лично ще се задължи с всички необходимия действия за ускоряване на процеса по изготвяне на проект и изграждане на съоръженията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK