Валентин Господинов реди изложба в столичната галерия "Академия"

Снимка: Личен архив

Кюстендилският скулптор и директор на Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора", Валентин Господинов, реди свои творби в галерия "Академия" на улица "Шипка" № 1 в столицата.

Изложбата ще бъде официално открита на 5 април в 18:00 часа и ще остане отворена за посетители до 17-и април.

Експозицията включва серия от абстрактни творби, които проследяват пластическите търсения на автора, датиращи още от студентските му години. Произведенията изключват изцяло изобразителността, като разчитат на въздействие върху емоционалните възприятия и чувствителността на зрителя.

Техните пространствени решения развиват експериментално проблема за взаимоотношенията между обеми, равнини и форми, както и за поеманата, пропусканата  или отразяваната от тях светлина.

В представените работи са приложени и физични процеси, свързани с  теорията на звуковата вълна и с физичните принципи при светлината, които са трансформирани в изразни средства на скулптурната композиция.

Светлинният ефект „дифракция” например, е повод да се потърси натрупването на светлинната вълна, при което се получава вторичен образ. Подобен е и случаят с разпространението на звуковата вълна и нейното отражение в правилни или неправилни затворени пространства.

Авторът разчита и на въздействие на базата на физическото напрежение, което подсъзнателно оказва влияние върху емоцията на зрителя. Ползването на физическото напрягане на елементи и баланса между напрягащ и напряган елемент до пълна статика, покой.

Представените работи са изпълнени в повечето случаи в размер, адаптиран за камерна среда и в голямата си част имат проектантски характер. По принцип, в първоначалната идея анализът на композицията и конструктивните принципи са заложени за размери, подходящи за екстериорна среда.

Материалите, от които са изпълнени работите също са съобразени с възможността за увеличаване на размерите, като предимно е работено с желязо и стомана, в повечето случаи поцинкована.

Част от скулптурите са изработени от неръждаема стомана, като в зависимост от идеята на автора са обработени с акрилни бои.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK