Ваксинират кравите срещу нодуларен дерматит в Босилеградско, умъртвиха 200 болни говеда

Снимка: Infomreja.bg

Ветеринарното управление към Министерството на земеделието в Сърбия започна ваксиниране на говедата от болестта нодуларен дерматит в Босилеград и в Пчинска и Ябланишка управителни области в Южна Сърбия. За целта се използват 50 000 ваксини, които са дарение от Европейския съюз. 

Животновъдите и ветеринарите се надяват, че това може да спре разпространението на болестта, която е обхванала 19 от общо 36 босилеградски села и продължава да се разпространява.

Досега са унищожени 200 от регистрираните 1 600 говеда в Босилеградска община, а в някои села до границата с България оборите са почти празни. Пострадалите стопани се обезщетяват, но вредата от загубените ползи и необходимото време за възстановяване на говедовъдството може да продължи и до няколко години.

Болестта все още не е овладяна и има сериозна опасност да бъдат унищожени всички говеда в общината.

„Това ще нанесе сериозен удар върху поминъка на и без това бедните селскостопански производители, които се препитават с по няколко крави. Те недоволстват срещу държавата, защото въпреки че на всички е било известно, че болестта се разпространява откъм Турция, България и Македония, говедата превантивно не са ваксинирани“, коментира пред ИНФОМРЕЖА, председателят на КИЦ – Босилеград, Иван Николов.

На територията на Босилеградска община преди няколко дни бе проведено запрашване срещу инсекти, които са преносители на болестта, но това пък доведе до отравяне и задушаване на пчелите и нови вреди за пчеларите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK