В Зелен дол и Българчево заплашиха с протест заради безводие, ВиК обеща до края на деня чешмите да потекат

Снимка: Люси Манова

Обявеният за тази сутрин протест на жители на благоевградските села Зелен дол и Българчево заради безводие не се състоя. Причината е намесата на екипи на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, които от ранните часове на деня работят за разрешаване на кризисната ситуация.

Силно понижен дебит на водоизточника за питейно водоснабдяване на Зелен дол е довело до спиране на водата в селото, обясниха от дружеството. Според тях проблемът е заради трайното засушаване в района през последния месец, като масовото използване на питейната вода за напояване допълнително е усложнила положението.

В момента екипите работят по оводняване на водосбора на водоизточника. До края на деня водоснабдяването в с. Зелен дол ще бъде възстановено, но водата ще може да бъде използвана само за битови цели, съобщиха още от ВиК-Благоевград.

От сутринта пред кметството на селото със съдействие на ръководството на поделението в Благоевград е осигурена водоноска с вода за битови нужди. За трудноподвижните възрастни хора и семействата с малки деца дружеството са подсигурени туби с минерална вода за пиене.

Ръководството на „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД – Благоевград призовава отново всички абонати внимателно да разходват питейната вода, особено в месеците, когато се очаква трайно засушаване и ограничени дебити на водоизточниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK