Доживотен затвор без право на замяна получиха двамата останали живи терористи от атентата на летище "Сарафово" през 2012 г. Това е присъдата, прочетена в Специализирания наказателен съд (СНС).

Мелиад Фарах е признат за виновен, за това че е помогнал да се осъществи атентата. Той е ползвал и фалшиви документи, за да се легитимира в България. За второто престъпление - фалшиви документи, съдът му наложи 10 години, а за самия атентат - доживотен затвор без право на замяна.

Хасан Ел Хадж Хасан също е осъден на доживотен затвор без право на замяна и 10 години за неистинските документи, с които се е представил у нас.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. В атентата бяха убити 7 души: 1 българин - шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години, семеен с 11-годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора. Ранени бяха 35 души, от тях - 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах - австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Има доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са били във връзка с шиитската групировка "Хизбула".

Осъдените двама ливански граждани - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". И до сега няма напредък по издирването им. Те са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Въпреки усилията на Интерпол, Европол, всички западни разузнавателни служби и на израелските спецструктури и до днес те не могат да бъдат доставени на българското правосъдие, за да бъдат съдени редовно. /Нова тв/