3 години и 6 месеца затвор на подсъдим, обещал съдействие за кредитиране

Снимка: Infomreja.bg

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд

Районна прокуратура – Кюстендил, e постигнала ефективна присъда по водено досъдебно производство срещу С.А. (на 45 години) за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК – въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

В началото на м. октомври 2016 г. подсъдимият А. отишъл в пункт, стопанисван от И.Й., с когото се познавали. Мъжът му споделил, че има нужда от парични средства за обновяване на кравефермата си.

С.А. го уверил, че има възможност и би могъл да му съдейства за отпускането на голям финансов кредит от банка в гр. София. В хода на разговора коментирали сумата от около 300 000 лв. Междувременно С.А. споменал пред Й., че вече е съдействал на други хора във връзка с кредитирането от столични банки.

С.А. се ангажирал с получаването на кредит в размер на 300 000 лева за И.Й., като това щяло да бъде уредено от него при предоставяне на сумата от 16 000 лева и документи за наличие или липса на задължения, удостоверение за актуално състояние на търговско дружество и документ за собственост на кравеферма.

Въпросните документи били набавени от Й. и предоставени на обвиняемия. Няколко седмици по-късно пострадалият предал лично на А. и сумата от 16 000 лева, която преди това е заел от познати. Постигнатата договорка не била изпълнена от страна на С.А.

Подсъдимият А., който има предходни осъждания за престъпления от общ характер, е бил признат за виновен за извършена от него измама и му е било наложено наказание от три години и шест месеца „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK