В затвора влизат 8 участници от групата, приготвяла и покушения над прокурори

Снимка: Флагман

Осем от общо 18-те обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, силови действия и приготовления за покушения над прокурори, се признаха за виновни и поискаха споразумения с обвинението, приемайки ефективни наказания.

Така, четири години „Лишаване от свобода“ получи единият от организаторите и ръководителите на групата - Петко Стоянов. Останалите, признали участието си в престъпната структура (наричана от самите участници „Фирмата“), получиха съответно: 3 години и 6 месеца затвор за един от тях, двама – по 3 години, а останалите - 2 г. и 10 месеца, 2 г. и 6 месеца, 2 години, 1 г. и 6 месеца. Наложените наказания са окончателни и вече са приведени в изпълнение.

Петко Стоянов остава подсъдим по делото в Специализирания наказателен съд по едно обвинение - отказва да признае участието си в приготовления за убийство на двама прокурори от Специализираната прокуратура и служител на МВР, за което е обвинен заедно с другия ръководител на групата Иван Йосифов и неговата „дясната ръка“ Стефан Гевгелийски.

Освен срещу Стоянов, делото в Специализирания наказателен съд ще продължи срещу останалите 10 лица, обвинени за участие в престъпното сдружение и за различни вторични престъпления.

Групата на Стоянов и Йосифов бе неутрализирана на 27 юни 2018 г. Събраните доказателства показаха, че тя е действала от началото на същата година, като целта й е била производство, преработка, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества и прекурсори. Предлагала е цялата гама от наркотици - марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази, като част от тях е произвеждала сама. Не след дълго се формирала и крайната й цел - да завладее наркопазара в София и да постигне големи печалби.

За целта били привлечени хора, които като да доставят наркотични вещества на едро, да работят като „дилъри“ на групата, да транспортират „стоката“ до крайни клиенти, да извършват силови и наказателни действия над конкуренти и нелоялни партньори, както и други лица, които са пречка за дейността - в т.ч. служители на МВР и магистрати.

 

КОМЕНТАРИ

Joro21:10 - 22.07.2019
Утайки долни.Да ми дойдете само в килийката ахааааа
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK