Над 543 млн. лв. са инвестициите на ВиК операторите от 2014 г. до 2019 г.

Снимка: МРРБ

В МРРБ не е постъпвала информация за предстоящи съкращения в отрасъл ВиК

ВиК операторите са направили капиталови инвестиции за над 543 млн. лв. в периода 2014-2019 г. в рамките на своите утвърдени от КЕВР програми. Отделно в същия период от МРРБ са вложени 253 млн. лв. във ВиК проекти. От тях 155 млн. лв. са от държавния бюджет и 98 млн. лв. – от държавни инвестиционни заеми. Това съобщава в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ до 2015 г. са реализирани проекти на стойност близо 2 млрд. лв. С финансов ресурс от „Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.“ до края на 2015 г. е изградена инфраструктура на стойност 564 млн. лв., а с финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са изпълнени ВиК проекти на обща стойност над 191 млн. лв. Със средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в сектор „Води“ се очаква до 2024 г. да бъдат изпълненипроекти на стойност 2,23 млрд. лв. Създаденият „Български ВиК холдинг“ ЕАД е алтернативен източник за инвестиции в публична ВиК инфраструктура.

Министърът информира, че към момента повечето от мерките в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията за периода 2014 – 2023 г и Плана за действие към нея са изпълнени. По отношение напрепоръката за консолидация в отрасъла се отбелязва, че броят на административните области с консолидирани ВиК оператори се увеличава от 16 на 22. Все още в 6 административни области (Ловеч, Монтана, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Разград) ВиК услугите се предоставят от повече от един оператор.

„Това е важен процес, тъй като консолидираните територии имат достъп до европейско финансиране за ВиК инфраструктура. Консолидацията на ниво административна област е от съществено значение не само за изграждане и ефективна експлоатация на системите, а и за обезпечаването на дружествата с квалифицирани кадри“, подчертава министърът.

В МРРБ не е постъпвала официална информация от ВиК операторите с държавно участие за евентуални съкращения на персонала, съобщава Петя Аврамова в писмен отговор на друг депутатски въпрос.

Министърът информира, че МРРБ е изпратило писмо до ВиК операторите с препоръка да се въздържат от съкращаване на работещи в предприятията и да се стремят към увеличаване на доходите им.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK