Честита свобода, Банско! Ликът на Гоце Делчев напомня за славната история

Снимка: Infomreja.bg

Банско празнува Освобождението си

Братя, хвърляйте фесовете, от днес вие сте свободни българи, зове Яворов в двора на църквата „Света Троица“ пред събралото се множество – до скоро рая, а от днес – свободни банскалии.

Четник се опитва да издълбае полумесеца, положен до каменния кръст на главния вход на църквата, разказват предания, а Яворов строго заявява – „Не поругавай историята!“.

През 1912 г. камбаните на кулата, изградена с хъс и много упорство, дори с кръв, звънят в чест на най-изконното право на човека – да се нарече свободен и независим.

Тази кула, нейния дувар, храмът и бойните – от тях историята наднича, за да напомни, именно както Яворов казва, за историята – не срамна, а славна.

Това, че Банско, наред с Разлог, Благоевград, Сандански, Бараково, се освобождава последно – говори колко е корав пиринският народ. Той не търпи, а се бори за да стигне до 5-и октомври, за да може днес банскалии да честитят помежду си празника – свободни, но запазили силния дух на предците си.

5-и октомври - наситен на събития, отбелязващи и припомнящи ни колко важна е свободата.

Рано сутрин в църквата „Света Троица“ бе отслужена тържествена литургия.

В двора на църквата пред паметните плочи на Радон Тодев и четата му, както и пред бюст-паметника на великия Явров бяха положени цветя в знак на признателност.

Пред мемориала „Банско помни героите“ всички общественици и граждани отдадоха почит на загиналите и борилите се, за да може днес да се наречем свободни българи.

С  възпоменателно тържество бе открит бюст-паметника на Гоце Делчев на едноименната улица. Шапки свалиха и войниците, гордо изправили се пред погледа на Делчев.

Улицата – нова, красива, свежа, сега поема една след друга красотите от ръцете на майсторите.

Вече е факт уникалният слънчев часовник, показващ абсолютно точно времето.

Днес в деня на Освобождението Гоце е споменат и като революционер, и като учител – защото именно на 5-и октомври почитаме и нашите преподаватели, които даряват нам знания за по-добро бъдеще, тъй както повелява завета на Гоце, Яворов, Тодев, Вапцаров, Паисий, Неофит Рилски.

Затова и градът празнува не само един паметен ден, а цяла седмица, в която събира малки и големи, припомняйки с различни инициативи за днешната дата.

От просветата идва мисълта за правата на хората, просветата дава стимул на борбата.

Честванията на Освобождението на Банско започнаха с рецитал на известния творец Константин Икономов, който чества своя 80-годишен юбилей с представяне на новата си книга „Въглени”.

И за да бъде душата пълна и красива – за да възтържествува хубавото над мрака на робството, в Банско бе представена изложба на пластики от камък и дърво, които авторът е изработил през лятото на 2019-а. Константин Икономов представи пред своите приятели и ценители на творчеството си.

Пиринското люто сърце се прояви и в друго мероприятие - открита бе и изложба на оръжия.

Пиесата „Има ли смисъл да утепваме мечка” пък разсмя банскалии, препълнили читалището, а зрителите видяха своите приятели, роднини и близки на сцената, част от самодейния възроден състав.

„Имало едно време – през детските очи” с рисунка, художествен текст и фотография разказаха децата на Банско в изложба.

Образователно куклено шоу забавлява пък най-малките зрители на спектакъла от турнето „Нахрани ме разделно”.

Красотата на Банско се прояви под стъпките на един от съставите, съхраняващи традициите и фолклорния дух на Банско. Юбилейният концерт на „Бански фукли” отново препълни големия салон.

На язовир „Белизмата” се проведе традиционното състезание "Детето риболовец - без дрога". Спортният празник под надслов „Игрите от вчера и днес” беше част от програмата на Община Банско по случaй празника на града.

В Посетителския информационен център бе прожекцията на филма на Валери Яков. Участието на професор Михаил Неделчев и Георги Икономов прави „Подвигът и другите обикновени неща”, достойна част от празника на града.

Вечерния концерт на местни фолклорни състави към читалище „Никола Вапцаров” и специалното участие на ансамбъл „Българе” поставя край на тържествата по повод празника на Банско.

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Ахахахах14:29 - 05.10.2019
Фного убуу ама тия войводи ле са комити ле са не знаяя че в цръква с оръжие не се влиза !!!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK