В съда влиза 70-годишен шофьор, убил жена си при неправилно изпреварване

Снимка: Infomreja.bg

Окръжната прокуратура в Благоевград е предала на съд С.П. (на 70 години от Добринище) за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие, довело до смъртта на пътник.

Обвиняемият П. е правоспособен водач със стаж от 48 години.

На 24.05.2017 г., около 12:30 ч., С.П., заедно със съпругата му, пътувал от Петрич в посока Добринище с управлявания от него лек автомобил „Тойота“. Двамата се отбили през Зеленчуковата борса на с. Кърналово, а впоследствие и през гр. Сандански за покупки. Продължили по Е-79 в посока гр. Симитли.

След големия тунел със завоя в Кресненското дефиле, обвиняемият застигнал „ТИР“, който се движел с около 60 км./ч. и продължил да кара известно разстояние зад него. В един момент П. решил да предприеме маневра изпреварване на товарния автомобил и превключил от пета на четвърта предавка, за да може да набира по – бързо скорост. Той се отклонил наляво в насрещната лента за движение, при наличието на ограничена видимост създадена от хоризонталната крива на пътя и от движещия се пред него „ТИР“, който му пречел да възприеме в пълнота пътната обстановка.

Междувременно в насрещната лента за движение, в посока гр. Симитли – гр. Сандански, се движело МПС - товарен автомобил марка „SKANIA“, с румънска регистрация, с прикачено полуремарке.

В резултат на предприетото изпреварване от обвиняемия С.П. е възникнала опасност за движението за водачите на всяко едно от двете превозни средства.

Вместо да спре или да намали скоростта и да се върне в своята лента за движение, обвиняемият П. продължил да се движи в ускорителен режим, в опит да завърши маневрата изпреварване. В един момент той преценил, че е невъзможно да се върне безаварийно в своята лента за движение и е късно да предприеме спиране. Поради тази причина, за да избегне челен сблъсък, С.П. предприел отклоняване на автомобила вляво, с цел заобикаляне на товарния автомобил „SKANIA“.

С предприетите от него действия обвиняемият не успял да предотврати сблъсъка с товарния автомобил „SKANIA“, с който се ударил челно със скорост от 90,46 км/ч.

Вследствие от претърпения удар и последвалите пластични деформации на купето на лекия автомобил и чупене на елементи от него, на возещите се в него - обвиняемият С.П. и съпругата му, били причинени телесни увреждания. По-късно жената починала, като причината за смъртта й е комбинирана, черепно и гръбначно-мозъчна, гръдна и коремна травма.

Предстои делото да продължи в съда.

 
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za