Новата сграда за СУ била обещана на Франция след спасяването на български медици в Либия

Снимка: БНР, архив

Напрежение породи предложението на правителството Софийският университет да получи сграда на бул. "Черни връх" в София след отнемането на друга - на бул. "Ал. Стамболийски" 82, в която трябваше да се извършва предклиничното обучение на студентите от Медицинския факултет.

Сградата е била обещана на Франция от българска страна в знак на благодарност за помощта им, довела до освобождаването на осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестинския лекар-стажант Ашраф Ахмад Джум‘а в Либия.

В нея е трябвало да се помещава френското училище "Виктор Юго", разказа за OFFNews Мартин Заимов - един от хората, работили десетилетие проектът да бъде изпълнен, бивш подуправител на БНБ, кандидат-кмет на София и член на УС на "Сосиете Женерал Експресбанк".

"Предоставянето ѝ е било обсъждано, но това обещание не е било формализирано. Има неформално обещание, което не е спазено. Това показва пренебрежение към френската държава", коментира Заимов пред OFFNews.

Във връзка със случая потърсихме и министъра на образованието Красимир Вълчев, който коментира, че това е бил един от вариантите за френското училище, че има желание и ще бъде намерена сграда за "Виктор Юго".

Сградата на "Черни връх", в която преди се помещаваше професионалната гимназия по облекло, бе обещана на СУ на 8 януари, на среща между министрите на финансите и на образованието Владислав Горанов и Красимир Вълчев с ректора на висшето училище - проф. дфн Анастас Герджиков. Разговорът бе провокиран от заплахата на СУ да започне протести след 22 януари, ако не бъдат изпълнени 6 искания на Академичния съвет. Едно от тях бе предоставяне на нова сграда, след като през декември сградата на "Стамболийски" бе взета от Министерския съвет (от болница "Лозенец", чийто директор Любомир Спасов е и декан на медицинския факултет на СУ) и прехвърлена на Висшия съдебен съвет за нуждите на съда и прокуратурата.

Очаква се днес Министерски съвет да вземе решение за предоставянето на сградата на бул. "Черни връх" в София на Софийския университет.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум‘а (или Ашраф ал-Хаджудж) (гражданин на България от юни 2007 г.) бяха арестувани през 1999 г. и осъдени на смърт от няколко съдебни инстанции в Либия по време на режима на либийския лидер полк. Муамар Кадафи.

Обвиненията включваха умишлено заразяване на 393 либийски деца с вируса на СПИН в детската болница "Ал-Фатих" в Бенгази; извършване на действия в Либия, водещи до безконтролното убиване на хора с цел покушение срещу сигурността на държавата; участие в заговор и колективно договаряне за извършване на умишлено престъпление; действия, противоречащи на нормите и традициите в Либия: прелюбодеяние, валутна търговия, производство, разпространение и употреба на алкохол.

Отделно беше повдигнато обвинение срещу българския лекар д-р Здравко Георгиев за нелегално опериране с чужда валута.

Опитите за освобождаването им продължават безуспешно до 2007 година и именно намесата на Франция и ЕС се оказва критично важна за довеждане на мисията до успех. На 24 юли 2007 г. френският президент Никола Саркози официално обявява, че представителите на Франция и ЕС са се споразумели с либийското правителство шестимата затворници да бъдат екстрадирани от Либия, а българският лекар да напусне страната.

Осъдените се завръщат в България на борда на френския правителствен самолет, заедно с техни роднини, комисаря на ЕС по външни отношения Бенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Сесилия Саркози. Тогавашният българският външен министър Ивайло Калфин прочита указ, с който президентът Георги Първанов помилва медиците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK