СУ се събира извънредно заради отнетата от правителството сграда

Снимка: offnews.bg

Академичният съвет на Софийският университет се събира на извънредно заседание днес.

Единствената точка в дневния ред е обсъждане на решението на Министерския съвет от навечерието на празниците да отнеме сградата на бул. "Ал. Стамболийски" 82 в София от Университетска болница "Лозенец" (бивша Правителствена) и да я даде на Висшия съдебен съвет за ползване от съда и прокуратурата.

Става въпрос за част от сграда, която Алма матер получи като компенсация за сградата на "Шипка" 6, за която имаше спор със Съюза на българските художници, която в крайна сметка бе дадена на СБХ.

В сградата на "Стамболийски" трябваше да се провежда предклиничното обучение на студентите по медицина в СУ. Срещу обещанието за милиони за ремонт обаче ректорът проф. Анастас Герджиков предложи на Академичния съвет тя да бъде прехвърлена на болница "Лозенец" - неин директор и декан на медицинския факултет на СУ е проф. д-р Любомир Спасов.

Предложението бе отправено на 15 ноември 2016 г. и се очакваше членовете на Съвета да гласуват електронно до 18-и. Но още на 16-и Министерският съвет прехвърля сградата на УБ "Лозенец". Година по-късно я взе от нея и я даде на съда и прокуратурата поради "отпаднала необходимост" за болницата - поне така пише в решението на МС от 20 декември.

Същия ден Академичният съвет на СУ имаше редовно заседание, а ректорът поиска д-р Спасов да даде обяснение. Това не се случи. Спасов си тръгна от заседанието преди края му, а пред OFFNews каза, че не знае нищо и че трябва да се запознае с решението.

Още тогава се чуха гласове с искане за протести. Единствената точка в дневния ред за днешното заседание е формулирана така:

"Обсъждане на РМС №809 от 22 декември 2017 г. за отнемане поради отпаднала нужда от болница "Лозенец" на правото на управление върху част от имот - публична държавна собственост, намиращ се в гр. София, бул. "Александър Стамболийски" №82, и за действия на академичната общност за запазване на предназначението на сградата за обучение на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет."

Заседанието започва в 16.00 ч.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK