В Скребатно, Дебрен и Вълкосел се оплакаха на Нинова от цените на тютюна

снимки: БСП

Редица срещи с тютюнопроизводители от селата Скребатно, Дебрен, Вълкосел, както и в общинските центрове Гърмен и Хаджидимово проведе депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. Тя посети и изкупвателните пунктове в населените места, за да се увери на място как върви кампанията.

Хората се оплакаха от ниските цени, които варират от 5.50 до 6.20 лв. "Тези цени не покриват разходите по отглеждане на тютюна. Фирмите лъжат, грабят и се подиграват с нас. Отчитат 6% неплатимо, без основание, качеството на тютюна е високо. Няма да си дадем тютюна на тази цена, миналата година стигна 7 лв, а сега 5-6 лв.", оплакаха се производители и допълниха, че за сравнение една кутия цигари е 5 лв.

Всички изказаха възмущението си, че няма никакъв контрол върху фирмите. "Масово хората отказват да продават тютюна си и гонят експертите от фирмите-изкупвачи. С новия закон за тютюна, предложен от колегата от ГЕРБ Георги Андонов отпадна контролът от страна на държавата върху фирмите-изкупвачи. По-рано, при нарушение от тяхна страна им се отнемаше лиценза. Този закон беше приет от управляващите с мотива, че свободният пазар ще даде възможност на производителите да се договарят с фирмите за по-висoки цени. Както виждаме ефектът е обратен - фирмите имат свободата безнаказано да извиват ръцете на хората", каза Нинова. 

Тя препоръча на тютюнопроизводителите да бъдат много внимателни, да искат и подписват договори с цени и срокове за изплащане и да не се поддават на натиск да свалят цените. Народният представител пое ангажимент в парламентарен контрол да постави въпроса с изкупната кампания пред министър Мирослав Найденов.

 

снимки: БСП

КОМЕНТАРИ

gogo218:53 - 17.01.2017
I kakvo kato se oplakvat- vsichki sa ednakvi aidyci...
Производител17:06 - 17.01.2017
Наближават избори и тръгнаха по селата Също като просяци и минат ли изборите никакви ги няма
11111117:40 - 21.03.2013
dogan osven cvatbi drugo ne znae i to za milioni
Производител04:21 - 11.11.2012
Айде пак ГЕРБ ви е крив. Ако някой от вас отделяше малко повече време да се образова отнсно проблема за субсидиране и производство на тютюн статията щеше да е празна от коментари. Ако търсите поле за изява ходете в Кърджалийско там да се оплаквате. Затова не искат да чуят за Доган, защото обърна гръб на чеча в Гоцеделчевско. Странното в случая, че и БСП и ГЕРБ полагат усилия този поминък на хората да бъде запазен, а кой чул и недочул пише, която и да е партия на власт тя ни е крива. Слепи ли сте та невиждате, че има синхрон и разбирателство в управлението на община Гоце Делчев. На Москов толкова пари, колкото са му влезли в общината през последните 4-ри години, не са му влизали за всичките надати, така че... Истината е че не останаха кадърни хора в Гоце Делчев, които да помагат на този и друг отрасъл. Появиха се някои фигурки като Бояджиев които още милишат на "косче".
гешев19:56 - 10.11.2012
егати и майтапа! да се оплакват на тази, чиято партия ги измами и ограби, хахаха!!ся кат се разскокне и ще вдигне изкупните цени до небето! ма бива ли толкова простотия да има в 21 век? като искат добри цени, да се организират и да си изнасят сами тютюна в чужбина, щото хем искат от двора им да го изкупят, хем да плащат, не става! а ти, бимо, защо не товариш балите и да ги откараш на доган да ти ги изкупи? нали мисли за вас, ще го направи, както го е правил до сега! егати и майтапа!
bimo17:54 - 10.11.2012
sas zakonite na gerb taka shte bade ama horata sa prosti da glasuvat za tqh .edno vreme dogan se zanimava6e sas cenite na tutuna davaha hubavi ceni edno vreme a sega kato sa glasyvali vsi4ki za boiko da go vikat da se opravq ne samo da obe6tavat tova i onova .bokluci ne zaslugavat i imenata da im pi6im sas glavni bukvi.
gogo17:42 - 10.11.2012
zashto lajesh ma kokoshko 4e firmite koito izkypyvat tutuna sa na dps i bsp na vsi4ki aidysi gerb im e vinoven ne se nalagaxte vie ei vze 4e vi se seknaxa krajbite i vnosa na nezakonna stoka i po4naxte da revete kradsi niedni
Код за сигурност, въведете кода a2g