Пандемията по света и у нас: България е в "платото", а с една от ваксините има проблем

Снимка: Infomreja.bg

В Русия и Австрия започна масова ваксинация

Pfizer ще произведе само половината от планираните дози ваксини поради проблеми с веригата за доставки, съобщи "Фокс Нюз", цитирани от Нова телевизия.

"Разширяването на веригата за доставки на суровини за ваксината отне по-дълго от очакваното време. Важно е също така да се подчертае, че резултатите от клиничните тестове закъсняват от първоначално планираното", каза говорител на компанията.

Pfizer и германският й партньор BioNTech се надяваха да произведат 100 милиона ваксини до края на годината, но броят на планираните дози сега е намален наполовина - на 50 милиона.

Pfizer получава суровини от доставчици в САЩ и Европа. Разширяването на производството на компоненти за ваксината миналия месец се оказа предизвикателство. В този момент компанията очаква също все още резултатите от последните тестове, заявява производителят.

Компанията не уточни какви компоненти за производството липсват. Ваксините обикновено съдържат материали, които включват антивирусни агенти, антисептични течности, стерилна вода и ДНК елементи от самия вирус, които не причиняват тежки симптоми, но задействат имунната система да произвежда антитела.

Обикновено компаниите първо изчакват техният продукт да бъде одобрен и едва след това започват да набавят суровини, да организират производствени линии и да установят вериги за доставки.

"В този случай всичко се случи едновременно. Започнахме да формираме веригите за доставки през март, когато ваксината все още се разработваше. Това е напълно безпрецедентно", каза участващ в процеса на разработване на ваксината на "Pfizer".

Понастоящем "Pfizer/BioNtech" планират да пуснат 1,3 милиарда ваксини през 2021 г., като недостигът от 50 милиона дози тази година ще бъде компенсиран с увеличаване на производството. 

Междуврменно страната ни вече е в така нареченото "плато" на заболеваемостта от коронавирус, твърдят експерти, цитирани от бТВ. Дават ли резултат новите мерки в първата седмица, откакто са в сила? Ето какво показват числата:

От 29 ноември до 5 декември – заразените с COVID-19 са над 18 800, или между 739 и 3600 на ден. Това прави с около 2600 по-малко в сравнения с предходната седмица.

За седемте дни от 22 до 28 ноември общият брой на случаите е над 21 000. Тоест на дневна база те варират от 1100 до над 4300.

САЩ днес поставиха нов рекорд от близо 228 000 новозаразени с коронавируса за един ден, предаде Асошиейтед прес.

Регистрираните 227 885 случая на заразяване надхвърлят предишния пик от над 217 000 в четвъртък, показват данни от университета "Джонс Хопкинс".

Седемдневните средни стойности на свързани с COVID-19 смъртни случаи за пръв път надхвърлиха 2000 и сега са 2011.

Австрия започна масови тестове за коронавирус. Въпреки предупрежденията на експертите, че това може да е грешка, се извиха големи опашки пред центровете за взимане на проби.

Три от деветте федерални провинции прилагат процедурата. Идеята е да бъдат открити носители на заразата, които нямат симптоми. Експертите казват, че получаването на отрицателен резултат може да заблуди хората, че могат нормално да празнуват с близките си Коледа, пише Нова.

В Русия започна масова ваксинация срещу коронавируса. Първите дози получават лекари, учители и социални работници. Ваксинацията е безплатна и доброволна. Руските власти използват разработената от местни учени ваксина „Спутник V”. Пациентите трябва да изчакат около 15 минути за размразяване на ваксината, която се съхранява при минус 18 градуса. Препаратът се инжектира на два пъти в рамките на 21 дни, като се очаква имунитет да се формира 42 дни след първата доза. Москва, Челябинск и Саратов бяха прървите градове, където започна ваксинирането.

Научни изследвания констатираха, че експериментално лекарство срещу грип е способно да спре напълно предаването на коронавируса за 24 часа, съобщи Europa Press, цитиран от Dariknews. То се казва МК-4482/EIDD-2801, познато повече като „молнупиравир“. Медикаментът може да се включи ефективно в борбата срещу вируса и неговото разпространение до мащабната доставка на ваксините срещу COVID-19.

Проучването е на екип изследователи от Института по биомедицина на Университета в Джорджия, САЩ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK