В „Шейново” почина и бебето на родилката, която издъхна в понеделник

снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бебето на 35-годишната родилка Надежда Узунова, която издъхна в столичната АГ "Шейново", е починало тази сутрин в Клиниката по неонатология на Университетската болница по педиатрия, съобщи bTV. 35-годишната Надежда почина в понеделник през нощта, след като предишния ден няколко пъти била връщана от лекарите в "Шейново", защото контракциите й не били достатъчно силни. Около 2.30 ч. в понеделник жената отново била доведена от близки в болницата, но припаднала пред един от кабинетите.

Според лекарите именно докато я приемали се получил "белодробен инцидент". По думите на директора на "Шейново" д-р Иван Костов Надежда е реанимирана в продължение на 20 минути, но е изпаднала в клинична смърт. След това лекарите направили секцио, за да извадят детето, но майката умира.

Новороденото момиченце бе транспортирано в много тежко състояние, със значителни увреждания на мозъка и без самостоятелно дишане в Клиниката по неонатология. По думите на завеждащата клиниката доц. Ралица Георгиева детето е поддържано на вентилационно дишане и с медикаменти, а състоянието му е резултат от влошаване на притока на кръв и кислород от майката към него.

МВР, прокуратурата и Изпълнителна агенция "Медицински одит" извършват проверки в АГ "Шейново" заради смъртта на жената. Тази сутрин роднините на Надежда са подали жалба в прокуратурата, където е образувано досъдебно производство за причинена смърт по непредпазливост. „Това е една фабрика за пари там. Ако си платиш - ще живееш, ако не - ще мреш на улицата”, заяви бащата на починалата родилка - Димитър Узунов, цитиран от bTV.

Премиерът Бойко Борисов каза пред журналисти, че има ако има виновни за смъртта на родилката, те да бъдат посочени и уволнени, предаде БТА. Той определи случая с починалата жена като изключително тежък проблем, но отбеляза, че според него не трябва бързо да се дават присъди на лекарите, чийто труд е достатъчно тежък. Борисов допълни, че още вчера е разпоредил на здравния министър да създаде по случая комисия. Кметът на София също е получил задача да направи проверка по случая.

Междувременно от болницата съобщиха, че ще предложат за наказание д-р Лина Димитрова - лекарката, която два пъти преглежда родилката в неделя през деня, съобщи bTV. Наказанието е заради това, че гинеколожката не е приела Надежда Узунова, въпреки че формално родилката не е била с изпълнени показатели за раждане - няма над 4 сантиметра разкритие, контракции по три на 10 минути и изтекли води, допълниха от "Шейново".

По-рано този месец Агенция "Медицински одит" препоръча в свой доклад да бъде глобена болница "Шейново" заради друг случай с починала родилка. През септември 19-годишната Деяна почина, след като 42 дни се бори за живота си, след като бе изписана от АГ болницата без да й е поставена ясна диагноза и без да са й направили всички нужни изследвания. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK