В СГС са гледали 26 дела за „висока корупция“ за 2 години и половина

Снимка: novini.bg

Докато депутатите обсъждаха новата антикорупционна структура, справка, разпространена от Софийския градски съд, показа, че за повече от 2 години и половина съдът е гледал общо 26 дела за т.нар. „висока корупция“.

Те са срещу депутати, магистрати и министри, предаде БНР. Някои от т. нар знакови дела вече са приключили с осъдителни присъди, сред тях е делото срещу бившия шеф на съда Владимира Янева, но и с оправдателни – срещу двама съдии от Варна и Русе.

Други продължават и ще прикрлючат в Софийския градски съд – като делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Неприключилите разследвания от 6 ноември ще бъдат трансферирани в Специализирания наказателен съд, които вече ще гледа делата за т. нар. „висока корупция“.

Сред тях има няколко срещу бивши зам. – министри. Там се очаква да се гледа и делото срещу Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Заради предполагаемата допълнителна натовареност на спецструктурите, депутати предложиха работещите там да получават шест заплати повече от редовите магистрати.

Дали ще ги получат, Народното събрание ще решава в петък.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK