В сезона на гъбите жителите на Рибново се радват на богата реколта, семейства си докарват по 250 лева дневно

Снимка: Infomreja.bg

На богата реколта от гъби в балкана край гърменското село Рибново се радват тази година стотиците берачи, които ежедневно берат и продават в изкупвателните пунктове количества гъби, за да покриват дневните си разходи. 

Изкупната кампания на гъбите в Рибново и околните балкански села е в разгара си. Всеки ден в пунктовете се продават десетки килограми манатарка, пачи крак, челядинки и други видове.

"Тази година заради падналите дъждове се надяваме на богата реколта и на по-дълъг сезон на гъбите за разлика от миналата кошмарна година, която бе много сушава и почти нямаше нито гъби, нито боровинки", коментираха пред ИНФОМРЕЖА редовни гъбари, които всеки ден излизат в балкана, за да берат гъби.

Според изкупвачите, добрите берачи, които в Рибново не са никак малко, почти всеки ден си докарват прилични доходи от около 50 лева, а през почивните дни десетки местни семейства си заработват от 200 до 250 лева дневно.

Въпреки добрата реколта тази година изкупната цена на гъбите в сравнение с други години остава висока, особено за гъбите с най-добро качество, които са без червеи и с добър външен вид. 

Най-скъпо се изкупува в пунктовете засега боровата манатарка, чиято цена за килограм първо качество е между 12 и 14 лева. Десетина пъти по-ниска е цената на манатарката второ качество, за която се броят по 3 лева за килограм заради ниските й показатели с прояви на загниване и червясване, обясниха изкупвачи.

Пачият крак в Рибново се купува от берачите в пунктовете по 4-6 лева за килограм, а челядинката - от 3 ди 5 лева. Берачите получават парите си в момента, в който продадат набраното през деня. 

С най-много берачи на гъби балканът край Рибново и съседните села се пълни през почивните дни. Допълнителни и добри доходи в сезона на гъбите си изкарват масово и учители, чиновници от различни институции в община Гърмен, работещи в цехове, дори и ученици, които използват почивните дни, за да припечелят по някой лев. Гъби берат с родителите си и най-малките жители на Рибново. 

Повечето от местните берачи обаче са предимно безработни хора и ученици, които от рано през деня пътуват с мотори, коли и коне в балкана и всяка вечер продават набраните количества гъби в изкупвателните пунктове. 

Само от Рибново повече от десетина семейства пък още от началото на пролетта са построили свой палатков лагер в местността "Медени поляни", близо до родопското село Сърница, и берат целодневно и дори целогодишно гъби из целите Родопи, като достигат чак до Велинградско. 

Жителите на Рибново се надяват тази година освен сезона на гъбите да е по-дълъг заради дъждовете и постоянната влага на почвата в балканската част, той да се застъпи и със сезона на дивите горски ягоди и боровинките, които вече цъфтят и дават надежди на берачите също за добра реколта. 

„Брането на гъби, боровинки, горски ягоди и други плодове и билки е поминък за много хора и семейства не само в Рибново, но и в съседните села и балкански общини. При благодатни години изкарваме дори по-добри пари от тютюна от даровете, които ни дава балкана. Той ни храни и е отличен източник за припечелване на прилични доходи, които, разбира се, изкарваме с много труд, лишения и несгоди, но никъде няма лесно", коментираха днес ентусиазирани берачи от Рибново.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK