В село Шарково приключи евтаназията, утре обезщетяват

Снимка: Infomreja.bg

По хуманен начин са умъртвени всички животни от последните 3 стада в село Шарково, област Ямбол. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Две от стадата бяха с по около 15 животни,  а третото е с козите на Тодорка Сакалиева.

Всички животни вече са загробени. Решението кога да се изпълнят ветеринарно-медицинските дейности е на специално създадения областен щаб.

Стопаните от Шарково ще получат обезщетение от не по-малко от 190 лв. на овца или коза, като плащането започва утре. Фермерите от селата Крайново и Странджа вече получиха парите си в петък.

В трите населени места – селата Шарково, Крайново и Странджа бяха потвърдени 22 положителни проби за чума по дребните преживни животни, припомни министър Порожанов. И допълни, че независимо от това, че не всички стада в тях са с положителни проби поради контактност на животните, трябваше да се подходи по този начин.  Това беше потвърдено и от мисията от вирусолози от Европейската комисия, която беше на посещение в района през седмицата, както и от еврокомисар Витянис Андрюкайтис.

Последните 3 стопански двора в село Шарково ще бъдат дезинфекцирани още днес, каза още  земеделският министър. До дни ще започне и самото изчистване на оборите като за малките стопани ще бъде направена организация то да се поеме  и извърши за сметка на държавата.

Проби от животните за изследване ще продължат да се вземат на всеки 20 дни, като сега това става в зона от 10 км около огнищата, но по препоръка на мисията от ЕК ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK