Кметът на община Сатовча иска карантина за село Осина, РЗИ: Ситуацията е под контрол

Д-р Калоян Калоянов, снимка: Infomreja.bg

За последното денонощие в сатовчанското село са установени 13 нови случая

13 нови случая на заразени с COVID-19 са установени през изминалото денонощие в сатовчанското село Осина. Данните бяха съобщени тази сутрин от секретаря на Националния оперативен щаб - доц. Димо Димов.

"Регионалната здравна инспекция е предприела всички противоепидемични мерки. Проведени са пробонабирания от контактни лица и съответните изолационни мероприятия", поясни той.

Всички новозаразени са от две съседни къщи в Осина.

"Това е семейно огнище. Двете фамилии са контактували непрекъснато помежду си. 13-те човека, при които през последните 24 часа са установени положителни проби за коронавирус, се чувстват добре. Нямат симптоми. Те са поставени под домашна карантина", коментира за ИНФОМРЕЖА директорът на РЗИ-Благоевград, д-р Калоян Калоянов.

Заразата е тръгнала преди две седмици от възрастна жена, която е страдала от онкологично заболяване. Тя се е лекувала в столичната болница "Св. Иван Рилски". След завръщането ѝ в селото тя пренесла инфекцията на близките си. Малко след това починала. Организирано било и погребение, на което присъствали нейни близки и роднини.

Жената е от гърменското село Крушево, но след престоя си в лечебното заведение в София отишла при роднини в Осина.

Заради контакта си с болната жена се е заразила и медицинска сестра от Осина, която се грижела за нея. Впоследствие тя инфектирала и семейството си.

Първите случаи на COVID-19 в сатовчанското село бяха регистрирани преди седмица. Заболели бяха общо 10 души, като 4-ма от тях са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев. Те са в добро състояние. От двете семейства има и три заразени деца. 

С новите 13 случая инфектираните с коронавирусна инфекция в Осина вече са общо 23. Те са на възраст от 6 до 65 години.

Още при появата на заразата в селото кметът на община Сатовча, д-р Арбен Мименов, настоя Осина да бъде поставена под карантина. От РЗИ-Благоевград, обаче засега не виждат подобна необходимост.

"Наблюдаваме внимателно ситуацията там, засега не се налага цялото село да бъде изолирано и поставено под карантина. Подобни мерки могат да се приложат, ако има повишаване на заболелите. Полицейски служители проверяват по три пъти на ден дали заразените спазват карантината", каза още д-р Калоянов. 

Очакванията на общинския кмет обаче са в близките дни случаите на заразени с COVID-19 значително да се увеличат, тъй като преди да се докажат положителните проби инфектираните са били в контакт и с други хора.  

За последните 24 часа има и два нови случая в Благоевград. Единият заразен е от Дома за възрастни хора в кв. "Струмско". Той е без симптоми, изолиран е. Другият случай е на жена от Благоевград, приета вчера в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Манияка16:42 - 19.05.2020
ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ЗАРАЗЕН ЗАЕДНО И НИЕ ВСИЧКИ СЕЛА СЪЩО СА ЗАРАЗЕНИ КАК МОЖЕ ТЯХНИТЕ КМЕТОВЕ ГИ ПРЕКРИВАТ,А НАШИЯ ПРЕДАВА САСЕЛЯНИТЕ СИ Е НАГАЖДАИ ДЕ ДАНО ТИ ПОСЛЕДНИЯ МАНДАТ МНОГО СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ ОТ НАС СИ ПОЛУЧАВАЛ С ГОДИНИ ГЛАСОВЕ.
Ние19:46 - 13.05.2020
Престанете да пишете ,кой е заразил селото ни всичко това е глупаво. Хей съселяни недей те да се обиждаме така нито парапаните, нито Веселин са заразили селото. Та не е само Осина всички села са заразени,но никой несе обижда така както нас. Замислете се мили съселяни, как се държат хората от общината. Когато има избори идват всички ден да се молят за глас .А сега никой не звънна или да дойде да види, как сме. Да е съпричастен с нас. Аз лично благодаря на нашият кмет, за загрижеността кам нас и нашата медицинска сестра . Благодаря ви от сърце бъдете здрави и здрави.
Лазар22:40 - 12.05.2020
Веселин Моллов когато дойде в Осина селото беше заразено вече!
От Лазар до Терминатора22:33 - 12.05.2020
Ела и ме тествай бе Мишко страхлива, кой ти каза ,че Веселин Моллов не е под карантина или искаш да ти дам документите му да си избършеш гъза с тях! А до колкото до Мен бъди сигуре/на, че съм по чист от тебе!

FACEBOOK