До 15 000 от ЕС за малките стопанства

Снимка: ОИЦ

Животновъди и земеделски производители от Благоевградска област са в готовност за подаване на проектни предложения по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Това стана ясно по време на изнесените приемни в общините Сатовча, Гърмен, Белица, Банско, Кресна и Струмяни, които експертите на Областен информационен център – Благоевград проведоха съвместно с представител на Национална служба за съвети в земеделието. По време на приемните земеделските стопани имаха възможността в аванс да получат експертна информация за условията за кандидатстване по процедурата, както и да зададат конкретни въпроси, касаещи тяхното проектно предложение.

Зеленчукопроизводители, пчелари и животновъди бяха най-честите посетители на приемните по места. Надеждата на хората е, че с подготовката и изпълнението на проекти по подмярка 6.3 на ПРСР ще могат да увеличат обема на малките си стопанства, с което да разширят производството си и да стъпят на нови пазари.

Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. вече беше обявена за обществено обсъждане. Кандидат-бенефициентите ще могат да кандидатстват за европейско финансиране в размер до 15 000 евро за всеки отделен проект, като помощта е 100% безвъзмездна и не се очаква съфинансиране от бенефициента. Подпомагането ще се предоставя за максимален срок от 5 години, след представен бизнес план. Изплащането на помощта ще се извършва на два етапа – първо плащане на стойност до 10 000 евро в срок от два месеца от подписване на административния договор и второ плащане до 5 000 евро след установено изпълнение на заложения бизнес план.

Допустими кандидати по процедурата ще бъдат регистрирани земеделски стопани – физически лица, ЕТ или ООД, получили от земеделска дейност най-малко 33% от общите си приходи за предходната година. Задължително кандидатите трябва да са собственици и/или ползватели на цялата налична в земеделското стопанство земя. Очаква се приемът на проектни предложения по подмярка 6.3 да стартира до началото на месец юли.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK