В Сатовча приеха 10-годишна програма за енергийна ефективност

Снимка: Infomreja.bg

Тя има отворен характер и подлежи на актуализиране

Общинският съвет в Сатовча прие програма за енергийна ефективност в общината за период от 10 години – 2021 – 2030 година.

Програмата отчита специфичните особености на общината и е съобразена с действащия Национален план по енергийна ефективност и с други нормативни актове в тази област на националното и европейското законодателство.

В общината е направен анализ на енергийното потребление по видове ресурси и в зависимост от предназначението на сградите.

Към момента енергийното потребление в общинските сгради се обезпечава от локални топлинни енергоизточници и централизирана електроразпределителна мрежа. В две детски градини и едно училище има монтирани слънчеви колектори. Делът на дървата като енергиен ресурс значително превъзхожда промишления газьол и електроенергията. В по-големите сгради се използват вътрешни котли, а в по-малките – печки за директно изгаряне. Общото състояние на електрозахранването в населените места е добро. Уличното осветление е с фоторелета и енергоспестяващи лампи.

През периода на действие на програмата общината ще реализира политика, насочена към повишаване на енергийната ефективност, подобряване работата на системите за отопление в общинските обекти,  състоянието на котелните инсталации и смяна на горивната база. Ще се подобри енергийната ефективност на уличното осветление, ще бъде внедрен енергиен мениджмънт и мониторинг в общинските сгради с организационни и технически мерки. Ще се обърне внимание и на повишаване относителния дял на използваната енергия от възобновяеми енергийни източници в общинските обекти и в тези - частна собственост. Предвижда се провеждане на информационни и обучителни кампании на общинско ниво или участие на национално ниво. От значение ще бъде и подобряване на общинската пътна мрежа за създаване условия за оптимално движение с по-малък разход на гориво и емитирани във въздуха вредни емисии, както и насърчаване използването на електрически моторни превозни средства.

Ето и някои конкретни разчети.

При реализиране на проекти за реконструкция и модернизация на уличното осветление е възможно намаляване на енергийното потребление с 25 %. А специфичното енергопотребление в общинските сгради може да бъде намалено с 5 %.

Десетгодишната програма определя основните политики, дейности и мерки в областта на енергийната ефективност, които са част от интегрираните действия на община Сатовча за постигане на устойчив икономически растеж, развитие на туризма и опазване на околната среда.

Програмата има отворен характер и през периода ще се актуализира.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK