В Сандански отбелязаха Деня на народните будители

Снимки: Община Сандански

1 ноември – Деня на народните будители, традиционно бе отбелязан в Сандански.

Най-нетърпеливи и ентусиазирани да почетат празничния ден бяха малчуганите от детските градини „Радост“ и „Първи юни“. Te се събраха още в сутрешните часове пред 100-метровата стена с трибагреника.

След кратък рецитал пред ликовете на будителите, с песни и със знаменца в ръка се отправиха към паметника на Яворов в парк „Свети Врач“. Там бяха поднесени цветя и декламирани стихове на един от най-големите български поети – Пейо Яворов.

Друго събитие, което ще остави дълбока следа в културния календар на община Сандански, е дългоочакваното официално откриване на Клуба на учителите – пенсионери „Будители“ в Сандански. За повода бе отслужен водосвет за здраве. 

Председателят на клуба Таня Мекушина не скри вълнението си от факта, че толкова много хора са уважили празника на будителите с присъствието си на откриването на клуба на учителите пенсионери.

Сред гостите бяха бивши и настоящи учители, директори на учебни заведения, кметът на община Сандански Кирил Котев със своя екип, общински съветници и още много „будители“ и хора, олицетворяващи духовността на града.

В своето кратко приветствие Таня Мекушина благодари на всички, „прегърнали“ идеята за създаване на клуба. От днес хората, изучили поколения санданчани, ще могат да се събират и да продължат да творят духовност.

Кметът Кирил Котев пожела на всички членове на Клуб „Будители“ все така да „горят“ и „будят“ младите, за да бъдат съхранени идеалите и морални ценности в обществото.

Специален поздрав – изненада отправиха най-малките гости от ДГ „Радост“. Те изпълниха песнички, посветени на народните будители и стихотворения на едни от най-обичаните български поети.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK