В Русе набират доброволци за кръводаряване с цел извличане на плазма

Снимка: Infomreja.bg

Потреблението на обикновена кръвна плазма е много голямо

Съвместна кампания  на УМБАЛ „Канев“ и областната управа за набиране на доброволци за даряване на кръв, от която да се извлича  реконвалесцентна плазма, необходима за лечението на пациенти с COVID-19, започна в Русе.

Самото кръводаряване се случва в Русе, след това кръвта се транспортира до Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен, където изследват дарената кръв за антитела и, ако има достатъчно, в рамките на около 5 работни дни би трябвало да бъде върната реконвалесцентна плазма. В случай, че от кръвта не може да бъде извлечена необходимата реконвалесцентна плазма, в Русе ще бъде върната обикновена плазма, която ще се ползва за други случаи. Периодът на съхранение и на двата вида плазма е две години, болница „Канев“ разполага с необходимите условия за това. 

Желаещите да дарят плазма трябва да отговарят на същите условия като тези при кръводаряване, но трябва да имат и документ за положителен PCR тест от преди около 40 дни, както и в момента на процедурата да нямат здравословни оплаквания. В сила са и останалите условия като при даряване на кръв – човекът трябва да е закусил, да се е наспал и да не приема медикаменти. Дарената кръв трябва да бъде транспортирана още същия ден до Плевен. Затова всеки желаещ гражданин трябва да се свърже с отделението по трансфузионна хематология в Русе на тел.: 082/887-236, за да му бъде даден точен ден и час, в който да отиде. Възможно ще бъде и поименно даряване за пациенти от други градове.

Директорът на болницата посочи, че в момента потреблението на обикновена кръвна плазма е много голямо. Опитът с преливане на реконвалесцентна плазма в Русе е скромен – през ноември подобна терапия е приложена на около 10 пациенти.  Наблюденията са положителни, тъй като на практика плазмата спира размножаването на вируса най-вече в първата фаза на заболяването. Важно е да се отбележи, че за даряването на кръв за извличане на реконвалесцентна плазма няма да бъде заплащано, а съответният човек ще получава купон за т.нар. подкрепителна закуска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK