В Рила тръгна най-дългият месец - Кратун (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

В Рила започна най-дългият месец в цял свят - Кратун. Името му идва от кратунките - вид тикви, в които се е пиело и дегустирало виното от хладните изби. Кратун месец продължава цели 99 дни. Тръгва с отточването на виното и свършва на празника Трифон Зарезан.

Идеята за това зимно празнуване идва от далечната 1899 г., когато в една от многото тогава кръчми в село Рила, членовете на дружество „Пакост“, решават да разнообразят зимните месеци, забавлявайки се заедно.

Дружеството има дори свой печат – дявол с вила и устав, който всеки член е длъжен да спазва.

През 1997 год. в град Рила пък e създаденo сдружение „Кратун месец“, което като приемник на дружество „Пакост“ възстановява честването на този уникален, традиционен и единствен за България празник.

Уникалният празник, който се провежда с подкрепата на Община Рила, бе открит днес по обяд. По традиция това стори най-възрастният член на сдружението - 88-годишният Станке Милчев. За пореден път бай Станке бе довел и 6-годишния си правнук Ангел, който е най-младият представител на "пакостниците". Той изрецитира специално стихотворение, посветено на Кратун месец.

Церемонията не пропусна и кметът на Рила, Георги Кабзималски, който опита вино от кратунката.

Всяка година на този празник се организира конкурс за най-добро червено и бяло вино. Раздават се грамоти на най-добрите майстори на гроздовия елексир, но истинската слава е за тези, които успеят да погълнат най-голямо количество, без да се напият.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK