Министър Димитров откри информационен център на парк Рила в Благоевград

Снимка: МОСВ

Това е третият такъв посетителски информационен център

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес откри Посетителски информационен център към Национален парк „Рила“ в Благоевград.

„Това е огромна придобивка за града. И е нормално най-големият град около Рила да има такъв център“, каза министърът при откриването и пожела успех на служителите. Изграждането на центъра е част от изпълнението на проект за засилване на капацитета на защитените зони чрез иновативна методология за устойчивост, финансиран по Програмата за Европейско териториално сътрудничество.

„Много се надявам тази година да започнем изграждането на още един информационен център, който ще е горе в планината. Ще бъде на подходящо място, за да е полезен на всички. Помещения в него ще ползват и планинските спасители. Нека не забравяме – планината е на всички. Ние трябва да я пазим, да се грижим за нея и всеки да има достъп“, каза още министър Емил Димитров. В откриването участваха зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев, както и директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Радослав Георгиев.

Директорът на Дирекция „Национален парк „Рила“ (ДНП „Рила“) Красимир Андонов посочи, че това е третият такъв посетителски информационен център, който се управлява от  ДНП „Рила“. В него ще се провеждат образователни програми и посетителите ще бъдат информирани за биоразнообразието и забележителностите на парка, както и за правилата на поведение в защитени територии. „На днешната дата – 24 февруари, преди 28 години парк Рила е обявен за защитена територия“, припомни Андонов.

Центърът е обособен на място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток на Благоевград – в старинния квартал „Вароша“. Местоположението му е стратегическо и е изходна точка към защитената територия. Основната му функция е да представи каква е флората, фауната и природните забележителности на парк Рила и да дава информация за туристическите маршрути и местата за отдих. Дейностите ще се извършват от експерти по биоразнообразие, туризъм и географски информационни системи. В центъра е обособена зала за интерпретативни и образователни програми, прожекции и мултимедийни продукти. Залата може да се използва от посетители с намалена подвижност, със специфични потребности. За хората с намалено зрение има брайлови книги, ще има специални беседи, обучения и експозиции, представящи по иновативен начин защитената територия „Национален парк Рила“ и защитената зона „Рила“.

Партньори в проекта от гръцка страна са Тракийски университет „Демокрит“, Департамент по производствени и инженерни науки, Гърция, община Нестос, Центърът за изследване на влажните/биотопни зони в Гърция; Националната конфедерация на хората със специфични нужди. Български партньори са РИОСВ-Благоевград, ДНП „Рила“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Пирински туристически форум.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK