Над 126 арестувани след нощните сблъсъци

Снимка: БГНЕС

"Цената е 80 ранени полицаи с различни травматични увреждания и наранявания"

Всички станахме свидетели на една брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българската полиция, които се опитаха да пробият кордона, да подпалят бали със сено, вечерта станахме  свидетели и как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства, по тях бяха хвърляни самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби, заяви старши комисар Георги Хаджиев. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите, е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена, посочи директорът на СДВР. Единствената ни цел с предприетата тактика за действие, която беше изключително пасивна, щадяща, бе да се запази както живота на служителите, така и на мирно протестиращите се граждани. В крайна сметка няма как в продължение на дни, част от организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до такива сблъсъци. Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест, в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства и твърди предмети, които хвърляха срещу униформените. Старши комисар Хаджиев уточни, че на един от филтровачните пунктове тази сутрин е намерен коктейл „Молотов“, който най-вероятно е бил подготвен за използване срещу българската полиция. Цената на постигнатия граждански мир през вчерашния ден е 80 ранени полицаи – с различни травматични увреждания и наранявания, фрактури, изгаряния по лицата, различни разкъсно - контузни рани. Повечето от пострадалите служители са прегледани в болничните заведения,  а на част от обгазените – е оказана медицинска помощ на място, след което са се върнали обратно в редиците, за да изпълняват  служебния си дълг.

Хаджиев посочи, че след преглед на видеонаблюдението в СДВР е установено, че част от тези самоделни взривни устройства се вадят от палатковите лагери, което е повод за стартиралата тази сутрин в 3 часа специализирана полицейска операция по възстановяване на обществения ред и премахване на блокадите на Софийския университет и на Орлов мост. Премахването на блокадите е минало безпроблемно, без напрежение, няма лица, които не са изпълнили полицейските разпореждания, няма и задържани.

Вследствие на агресивните си действия спрямо полицейските служители до момента са задържани 126 души, от тях 60 са с криминалистически регистрации. Има образувани над 15 бързи производства. Директорът на СДВР подчерта, че на място в дирекцията са присъствали двама прокурори от Районна прокуратура, които са осъществявали надзор по законност на действията на полицейските служители. Всички материали ще бъдат докладвани в прокуратурата и ще бъде търсена най-строга отговорност от виновните лица.

Досега единствената ни идея бе да търсим баланс в отношенията, в крайна смета бе преминат праг на търпение, отвъд който стояха действията само на българската полиция. Призивът ни отново е към обществото и гражданите, които имат абсолютното право да протестират, да бъдат изключително внимателни, да не се подават на криминални лица и да спазват законоустановения ред. Няма да допуснем нарушаване на конституционните права на останалите  граждани, а именно правото им на свободно придвижване, допълни още Хаджиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK