В Първо ОУ – Гоце Делчев, беше изнесен интересен интердисциплинарен урок

Снимка: Infomreja.bg

Днес в Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев, беше изнесен интердисциплинарен урок упражнение на тема „Нашата свобода зависи от нас“. В него беше осъществена връзка между  предмети, изучавани в 7-и клас: История и цивилизация, Български език и литература, Музика, Изобразително изкуство, Химия и опазване на околната среда, Информационни технологии. На урока присъстваха експерти от РУО – Благоевград.

В началото на урока учениците трябваше да разсъждават върху  исторически документи, написани от Георги Раковски, Любен Каравелов и Васил Левски. Основният въпрос, на който те търсеха отговор, беше как е видяна свободата през погледа на съответния идеолог на българската революция. И трите екипа от ученици стигнаха до извода, че идеята за свобода постепенно еволюира. След това учениците сравниха идеите на българските възрожденци с мисли за свободата на западноевропейските творци Сервантес и  Гьоте, както и с Декларацията за независимостта на САЩ от 1776 година.

По време на иновативния урок учениците представиха част от драмата „Хъшове“ по повестта на Иван Вазов „Немили – недраги“, която завърши с песента „Вятър ечи, Балкан стене“.

През цялото време урокът беше съпътстван от мултимедийна презентация. На нея бяха показани видовете оръжия, използвани по време на Руско – турската освободителна  война, и ролята им за изхода на войната. Тук благодарение на химията беше разкрита и ролята на барута.

Необичайният урок включваше и рецитал върху одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“.

Резултат от детайлното обсъждане на темата за свободата беше недвусмисленият отговор на учениците, че нашата свобода е извоювана, а не подарена. Те дадоха верни отговори и на въпроса, какво трябва да правим ние, днешните българи, за да браним свободата си.

Урокът завърши с обобщение за неизменността и непреходността на всенародната любов към героите на нашето националноосвободително движение и с песента „Къде си, вярна ти любов народна“.

След урока и родители, и експерти изразиха възхищението си от него и сърдечно поздравиха преподавателите и техните възпитаници.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK