В първия ден от 2018 бабугери прочистиха Мосомище от злите духове

Снимки: Личен архив

Вчера за поредна година в първия ден от Новата година жители и местната група кукери, наричани още в гоцеделчевското село Мосомище -бабугери, спазиха традицията и прочистиха селото от злите духове за да започнат на чисто годината местните хора.

Традицията е стара и стриктно се спазва всяка година на 1. януари като към групата бабугери тази година се присъединиха и най-малките бабугерчета, старателно облечени от родителите им специално за ритуала.

Цялото село Мосомище се събра след новогодишната нощ по обяд на площада за да се включат всички в традицията по прогонването на злите духове и лошотията от селото им.

Задружните мосомищалии в едно с децата и многото гости на селото по същия начин преди дни посрещнаха на площада и Дядо Коледа.Тази година шейната на белобрадия старец остана блокирана поради липсата на сняг и в Мосомище. Той и Снежанка пристигнаха с Land Rover, конвоирани от атрактивните им джуджета, които се превъплътиха в рокери заради липсата на сняг. Иначе останалата част от тържеството си беше както обикновено-на площада с много детски глъч, песни, стихотворения, коледни игри и разбира се много подаръци за всички деца.

Жителите и управата на село Мосомище се оказаха върли традиционалисти, за които е мисия невъзможна и недопустима неспазването на традициите за всеки празник. Основен дял в това имат местното читалище и местната управа, коментираха жителите на селото.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK