В Полето днес в почти всяка къща има постен курбан

Снимка: Община Симитли

В село Полето днес в почти всяка къща има курбан - днес е сряда и е постно.

Затова традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса, а отец Величко и отец Евгений ги осветиха. Всеки раздава от своя курбан на другите и се прибира в къщи, където го очакват гости. Всички семейства се събраха на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото.

Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

Всяка година на 15. август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве. Общинският кмет Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметът на село Полето Иван Манчев запалиха свещица за здраве на Голяма Богородица и споделиха празника с местните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK