Марияна Беличовска от Гоце Делчев разнася славата на българските майстори пекари

Снимки: личен архив

Нейният хляб е познат в цяла Белгия

По време на парламентарните избори от 4-ти април тази година всяка секционна избирателна комисия в Белгия и Люксембург е имала удоволствието да се подслади с вкусни козунаци, направени от българката Марияна Беличовска.

Марияна е родом от Гоце Делчев. Интереса си към кулинарията и по-точно към приготвянето на тестени изделия наследява от своята баба по майчина линия. Този интерес остава жив през годините. А откакто живее със семейството си в Белгия, младата жена напълно му се посвещава. Резултатите са толкова добри, че тя спечелва най-големия конкурс за производство на биохляб от любители пекари в Белгия. Конкурсът е организиран от известната пекарна Le Pain Quotidien по случай 25- годишнината от нейното създаване. Присъждат на българката голямата награда – един уикенд нейният хляб се продава във всичките  200 пекарни на Le Pain Quotidien на територията на цялото Кралство. Освен това я изпращат за седмица в Ню Йорк, където участва в майсторски клас в една от централните пекарни в Манхатън.

Хлябът, който тя създава, е от естествен жив квас, а рецептата – нейно авторско творение. Нарича го „Неврокоп“ и така възкресява не само старото име на родния си град, но и старата слава на неговите изкусни майстори занаятчии.

Неврокопчанката има свой блог Mariyana’s bread, в който споделя опита и знанията си, дава съвети и кураж на все повече хора, с надеждата да започнат да приготвят хляба си сами.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK