Спешната помощ ще бъде обновена със 163,5 млн. лв.

Снимка: МРРБ

237 обекта на спешната медицинска помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Договорът за изпълнение на проекта беше подписан на церемония в МРРБ в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и зам.-регионалния министър и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

„С реализацията на големия инвестиционен проект за модернизацията на спешната помощ в България ще подобрим качеството на медицинската дейност в страната и по този начин максимално ще се приближим до българските граждани. Благодарение на проекта ще преструктурираме болничната медицинска помощ в страната, така че тя напълно да отговаря на потребностите на всички граждани“, каза Кирил Ананиев.

„Проектът за модернизация на спешната помощ е изключително важен и ще обхване цялата страна, а целта ни е да осигурим подходяща, ефективна здравна инфраструктура", каза Петя Аврамова. Тя допълни, че се предвижда реконструкция и строителство на нови сгради на спешната помощ в 34 лечебни заведения с над 50% държавно участие в капитала и купуване на 400 съвременни линейки с нова апаратура. Срокът на изпълнение е 36 месеца.

Здравният министър подчерта, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки, като договорът с него се очаква да бъде подписан утре, 24 октомври. Стойността му е 38 300 000 лв.

До края на годината се очаква да бъде извършена и първата доставка на линейките за спешна медицинска помощ. На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на месец октомври процедура за купуване на 120 високопроходими линейки. До края на този месец предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници.

Прогнозната стойност на тази поръчка е 22 млн. лв. Министерството финализира документацията по обявяване на обществена поръчка за офис оборудване за спешните медицински центрове за 2,8 млн. лв. Работи се и по стартиране на процедурите за строителната дейност, обясни министър Ананиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK