В Пирин и Славянка намериха една от най-редките гъби в света

снимка: РИОСВ - Благоевград

Експерти от РИОСВ-Благоевград откриха уникалния вид Zeus olympius в планините Славянка и Пирин. Определянето на вида е потвърдено от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Откритието е резултат от провеждания през последните години мониторинг на биологичното разнообразие. Локализирани са над 30 вида редки гъби, а с последната си находка експертите Росен Алексов и Красимир Граздилов включиха България в списъка на местообитанията на една изключително рядка гъба.

„Видът е открит за науката през 1986-а в Северна Гърция. Намирането на една толкова специфична гъба така късно в годините е индикация за това колко малко се знае все още за тези представители на живия свят. Включително в Европа, която е далеч по-добре изучена от всяка друга част на света”, казва главен асистент Борис Асьов от ИБЕИ към БАН.

Името на миниатюрната, ярко обагрена в жълто-оранжево дървесна гъба, се превежда на български като Зевс Олимпийски, върховния бог в древногръцката митология.

Причината да бъде наречена така е обстоятелството, че видът е открит от изследователите в планината Олимп. За изминалите 27 години той остава известен единствено от един много малък район на тази планина, където расте само по мъртви клонки на черна мура. Всички опити да бъде намерен и в съседни планини и страни, където се среща този рядък вид бор, до момента оставаха безрезултатни.

Заради ограничения район, който обитава, и заради изключителната рядкост на гъбата Международният съюз за защита на природата (IUCN) я определи като „Критично застрашена” и я включи в една скорошна своя публикация, озаглавена „Видове на ръба на оцеляването”.

„Новината за откриването на Zeus olympius на две места в България е невероятна”, е коментарът на д-р Дейвид Минтер, един от изследователите, описали за първи път гъбата. „Тя е едно ново съкровище за природното наследство на България и страната трябва да се гордее с нейните откриватели. Българските находища се намират на значително разстояние от Олимп, което означава, че този изключителен вид вече има много по-добри шансове за оцеляване”, смята д-р Минтер, който е председател на Международното дружество за защита на гъбите.

Опазването на гъбите напоследък се развива бурно в международен мащаб. Интересът към тях и опазването им постепенно добиват популярност и у нас. Неотдавна в интернет стана достъпна новата Червена книга на България, която вече включва не само растения и животни, но и гъби, а българското общество на любителите-гъбари поддържа активна група във Фейсбук.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK