В петък неврокопчани посрещат новия владика Серафим

Новият Неврокопски митрополит Серафим, снимки: infomreja.bg

Новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим ще пристигне в Гоце Делчев в края на следващата седмица. За петък се подготвя тържественото му посрещане от цялото гражданство и миряни от епархията.

Тази сряда местните парламентаристи ще гласуват 24-и януари да бъде обявен за неучебен и неработен ден в Гоце Делчев, за да може в празненствата в чест на новия владика да се включат повече хора.

В организацията по посрещането на Негово Високопреосвещенство ще участва активно Община Гоце Делчев заедно с Неврокопската митрополия.

След пристигналата тази сутрин блага вест за избора на Серафим за Неврокопски митрополит стотици миряни и духовници в Гоце Делчев се поздравиха и благословиха името на новия духовен водач, като си пожелаха той да продължи делото на дядо Натанаил.

Вярващите от Гоце Делчев и Неврокопската епархия останаха доволни след избора в неделя, като заявиха, че и двамата избрани епископи – Серафим и Григорий, са достойни клирици, на които имат доверие да поверят управлението на епархията.

Немалко бяха на мнение, че би било добре и двамата да са начело на епархията без значение кой от тях ще бъде избран за Неврокопски митрополит.

Във вота тази сутрин Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият епископ Григорий получиха по шест гласа. Тъй като епископ Серафим бе подкрепен от българския патриарх Неофит, именно той става канонично избраният Неврокопски митрополит.

За Мелнишкия епископ Серафим са гласували още Сливенският митрополит Йоанакий, на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, Старозагорският Галактион, Ловчанският Гавриил и Варненският Великопреславски Йоан.

За другия кандидат – епископ Григорий, са гласували Пловдивският Николай, Врачанският Калиник, Плевенският Игнатий, Великотърновският Григорий, Видинският Дометиан и Доростолски Амвросий.

Преди началото на избора Светият синод е взел решение да не приема „дистанционно“ гласуване и по тази причина във вота не е участвал Западно- и Средноевропейски митрополит   Антоний.

Негово Високопреосвещенство Серафим Мелнишки, който от днес е Неврокопски митрополит, е с мирско име Динко Желязков Динков. Роден е на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, област Бургас.

Средно образование завършва в Математическата гимназия в Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“ в Хаджидимово, Неврокопска епархия. От януари 1999 г. до септември 1999 г. отбива военната си служба. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г.

Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.

На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за възможен Варненски и Великопреславски митрополит. По възложение на Светия Синод, поради включването му в листата на достоизбираемите епископи за овдовелия Неврокопски престол, той към момента пребивава в ставропигиалната Троянска света обител.

 

Епископ Серафим и епископ Григорий на погребението на дядо Натанаил

КОМЕНТАРИ

аз19:12 - 19.01.2014
******
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK