Фирма предоставя развалена храна за пациентите на най-големите болници в София

Снимка: Нова тв

Сред тях са "Пирогов" и "Шейново"

Развалена храна за пациентите в най-големите болници в София. Оказва се, че продукти с отдавна изтекъл срок на годност са част от ежедневното меню на лекуващите се в болниците „Ппирогов” и „Шейново”, като и в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Скандалните разкрития направиха бивши служители на фирмата-доставчик пред камерата ни.

Mесо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се  оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници - Шейново, Пирогов и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Храната се приготвяла и доставяла от фирма  "Ира- Ирена Георгиева". Тя има договори с лечебните заведения, след спечелени обществени поръчки.

Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който доскоро е приготвял болничната храна. Напуснали, след като шефовете им Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им. Бившите служителки готвили редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и храните за най-малките пациенти на „Пирогов”.

„Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко - мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов” и „Шейново”. Шупва, но като се сложи повече грис, това онова и. Всяко нещо си се прикрива. Киселото мляко е с изтекла годност, с ей такъв слой отгоре мухъл. И ни карат да го обираме и да правим застройки, с развалено мляко. И те направо се пресичат”, сподели Мария Монтоя.

„За да не се пресече застройката на супата, понеже млякото е изтекло март месец, слагаме около 2 кила брашно, за да не се личи и повече подправки, за да не се усеща киселия вкус на млякото и селската супа”, добави Елизабет Монтоя.

Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите често се правили и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира  миризмата, се слагали повече подправки. „Месото пилешкото, по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, казва още  Мария.

„Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки. Ние правим и едни сонди за бебета, пилешко пасирано, правил пилешки супи - пасирани. Караше ни да ги пасираме и да ги даваме на болниците в Пирогов”, разказва Наталия Маринова.

Въпреки рискът от сериозни хранителни разстройства и дори отравяне, храна за болниците се приготвяла и с развалени яйца. A oт „Пирогов” не отричат. Храната редовно закъснявала. И редовно била негодна.

Оплаквания имало през ден - от възрастни, от родителите на най-малките пациенти. Предупрежденията от страна на ръководството на болницата били десетки. „В нашето отделение имаше доставена развалена пасирана супа. Информирахме самата фирма, въпреки това, нещата не се промениха. Майките също се оплакаха от това нещо, даже написаха , за да го имаме формално”, твърди Лейля Али, старша сестра, детско изгаряне.

Готвело се и с мухлясало сирене и изгнили картофи. Шефът на фирмата Борислав Радулов не е съгласен с нито едно от обвиненията. Според него храната е прясна и качествена. „Относно продуктите, които се получават всеки ден при мен в базата, се закупуват всеки ден, всеки ден, сутрин. Няма как да има развалено яйце, прясно мляко или сирене. Така, че що се отнася до продукти, всичко е изключително качествено”, обясни пред NOVA той.

От болница „Шейново” вече са изпратили писмо, с което прекратяват едностранно договора си с фирмата. От „Пирогов” са предприели същите действия. „За момента сме взели мерки да бъде прекратена тази обществена поръчка.

Има обявена нова обществена поръчка. За момента, това можем да направим ние. Документите относно некачеството на фирмата, вече са един класъор. Вскиденвни обаждани от абсолютно всчики клиники”, обвясни Цветелина Евтимова, главна сестра на най-голямото лечебно заведение у нас.

Фирмата ще продължи да му доставя храна още около месец, за да се спазят процедурите по обществените поръчки. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK