Гешев: Арестуваните в ГДБОП са били на хранилка на всяка наркогрупа, която си е плащала

Снимка: БНТ

Записът с премиера Борисов се проверява, има образувана проверка в СГП, заяви прокурор №1

Задържаните служители в ГДБОП са най-високите постове и е трябвало да противодействат на наркотрафика. Тези служители са знаели как работят службите и прокуратурата, и вместо да работят срещу престъпността и в полза на гражданите, са били на хранилка в престъпния свят.

Никой не знае колко време тези хора са били от другата страна, но в групата участват и хора, които не са от МВР, и човек, който е разполагал с международна полицейска карта. Това съобщи в предаването "Панорама" по БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Разследването на спецпрокуратурата и МВР отне няколко месеца, уточни той. Заловените служители са се занимавали с логистика на различни престъпни наркогрупи, удряне на техни конкуренти, обещания за закрила, и всякаква такава дейност.

Помагали са на всички групи, които са си плащали, дори и на конкуренти в бранша. На крачка са били на компрометират доверието на страни от ЕС, – наши партньорски държави, допълни главният прокурор.

Относно коментарите, че прокуратурата атакува съветник на президента в момента, в който Радев критикува премиера, главният прокурор отговори, че президентът е политик, а в последните седмици има поредица политически изказвания, в които се включва и президентът.

“Лидерът на една от партиите в коалицията каза, че извършваме политическо убийство при арестуването на Нено Димов. Същия човек каза нещо и за танкове. Радев прави поредните политически коментари и характерното за българския политически живот е, че винаги вината е в другия. Когато опре до теб, твоята партия и интереси, нещата се обръщат”, коментира още Гешев.

Записът с премиера Борисов се проверява, има образувана проверка в СГП, към този случай са присъединени и поредицата снимки, публикувани в интернет, допълни прокурорът.

През годините обвиняваха прокуратурата, че извършва тайни неща, а сега, когато сме безпрецедентно открити към обществото, ни обвиняват обратното. Разпространението на информация е в интерес на гражданите, а не те да слушат само обвиняеми, олигарси, престъпници, – българските граждани трябва да бъдат информирани за дела с обществен интерес, смята главният прокурор.

Какво манипулативно има в това да се оповестят пред обществеността чатове на президентски съветник и бизнесмен, касаещи конкретен номер на криминалистическа регистрация с настояване тя да бъде изтрита? Или кое е манипулативното в това да оповестиш манипулативни чатове с искане за определен избор на дипломати? Седем дни преди да бъде официално публикувано съдебно решение, някой вече има достъп до него – това не е редно.

Не отговарям за това какво ще предприемат политиците за кадровите проблеми – МС за ГДБОП и президентът за съветниците си – те сами определят. Аз определям целите на прокуратурата и това е да няма недосегаеми лица, особено такива, които си мислят, че могат с пари и влияние да назначават хора на постове. В България има над 95% осъдителни присъди и това е огромен процент спрямо средния в ЕС, уточни Гешев.

Нашето законодателство е най-остарялото законодателство в ЕС – европейският прокурор Лаура Кьовеши казва, че „с въдица не можем да хванем слон“, а ние в България точно това правим – с въдица ловим слонове, каза още главният прокурор.

Проверяваме абсолютно всеки сигнал, – стандартът ни е по отношение на всички сигнали да се проверява еднакво. През 2017 г. никой не знаеше, че има спецпрокуратура, а сега повечето хора са чували предимно за нея. Някой би ли си помислил, че Божков би се укривал от българското правосъдие, например?

Относно сигнала на Антикорупционния фонд за кражба на бизнес с участието на прокурори, Гешев съобщи, че прокуратурата вече се е самосезирала по медийни публикации.

Има осъдени прокурори с влязла в сила прокурори – знам, че и в моето стадо има мърша и имам конкретни сигнали, но трябва да се разграничат случаите за морална и друга отговорност. Например с прокурора в Русе – това е скандал от размера на Красьо Черния, но този човек има капчица достойнство и чест, след като си подаде оставката, допълни главният прокурор.

Хората, които нямат морал, са най-долу в класацията ми – тези хора са гьонсурат – за тях можем само да събираме доказателства и да ги привличаме към наказателна отговорност. В никоя страна от света няма процедура, според която някой политик, журналист или друг да посочва на прокуратурата кой да бъде разследван. Независимо дали исканията за това идват от президента или премиера, или от партия, няма значение – прокуратурата не подлежи на натиск.

Президентът е сред политиците, които атакуват прокуратурата, когато са засегнати техни политически интереси, уточни Гешев.

Относно прокурора Кънев, следен и публикуван от Васил Божков, Гешев коментира, че Божков вероятно е платил на бивши пенсионирани слуители на МВР, които са проследят прокурора.

Във вторник бяха извършени действия по отношение на друг съветник на Радев, беше иззет телефона му, беше обискиран дома му, но никой не разбра, понеже нямаше извикани медии. Вчера е бил разпитан трети съветник на президента, допълни главният прокурор.

Към момента проблемът с коронавируса не стои добре, – този проблем е от компетентност на НС и на политическата ни класа – дали те се повлияха от политически интереси, това ще преценят българските граждани в бъдеще. Заради политиците ни през годините сме печелили битки, но сме губили войни, допълни Гешев.

Анализирам абсолютно всички критики независимо откъде идват, преценявам дали са адекватни, и ако са такива – коригирам поведението си. Множество от атаките са в лична посока и от частен характер – например много такива идват от олигарси, които си плащат на определени медии да ме атакуват, завърши главният прокурор./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK