1006 години от битката при село Ключ

Кметът на Петрич: Нека се преклоним пред жертвите, загинали за запазването на българската държава!

Уважаеми българи, уважаеми жители на община Петрич, 

На 29 юли 1014 г. при с. Ключ, в т. нар. Беласишка битка, се извършва решаващо сражение на двубоя между българския цар Самуил и византийския император Василий Втори, наречен по-късно българоубиец.

Този конфликт е продължил десетилетия - от края на десети до началото на единайсети век, в който българите се борят за независимостта на своята държава.

За да се спрат византийските нашествия, те изграждат широка укрепителна система, която преграждала планинските проходи и пътища към вътрешността на българската държава.

Многократно са отбивани византийците и Василий е спиран пред крепостта-дема в клисурата при с. Ключ, но на 29 юли 1014 г. в гръб са нанесени удари на войската на Самуил от Никифор Ксифий, която битка завършва с жестоко поражение за българите, с много дадени жертви и пленените самуилови войници  били ослепени.

По времето на тази битка Самуил оцелява, като е спасен от храбрия си син Гавраил Радомир, който го отвежда в крепостта "Прилеп" оттатък река Вардар, но два месеца по-късно, при вида на ослепените си войници, не издържа на жестоката гледка и умира от сърдечен разрив.

Въпреки тежките сражения, българите задържат крепостта "Струмица" в свои ръце. Ослепените самуилови войни се установяват в с. Добърско, където лекуват своите рани с лековитата вода от аязмото на църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат".

Въпреки поражението, тази битка има голямо значение със своя отзвук. И до днес легендите разказват за тези боеве и песни се пеят за цар Самуил и ослепените му войници, паметник е издигнат в националния парк-музей Самуилова крепост при с. Ключ, а в гр. Ракитово пред общината са издигнати паметници на някои от ослепените войници.

Нека се преклоним пред жертвите, загинали за запазването на българската държава!

 

Димитър Бръчков

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK