В ОУ „Евлоги Георгиев“ - Дупница, отбелязаха 150-годишншната от създаването на Периодичната система

Снимка: Личен архив

По случай обявяването на 2019 година за Международна година на периодичната система, в ОУ „Евлоги Георгиев“ - Дупница, се проведе празник, посветен на 150-годишншната от създаването на Периодичната система и 185 г. от рождението на Д. И. Менделеев.

Празникът започна с песен, посветена на Периодичната система, а ученици от седми клас представиха моменти от създаването й, както и от живота на Менделеев, чиято форма на периодична система се отличава с простота, естественост и удобство, дава възможност да получаваме пълна информация за всеки химичен елемент, да откриваме как се изменят закономерно свойствата на веществата.

Част от празника протече като състезание между три отбора – Водород, Уран и Кислород. Учениците показаха, че добре са подготвяни под ръководството на своите учители – Райна Александрова и Янка Милошова.

От правилните отговори на задачите присъстващите научиха, че Пенчо Славейков е предлаган за удостояване с Нобелова награда, за доц. Мария Спасова, получила отличие от Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) в областта на химическите науки, станала част от световната периодична таблица на младите химици, за което й е отредено мястото на химическия елемент антимон (Sb) и включена под номер 5.

Публиката беше включена в провеждането на викторина, като за всички празникът беше интересен и полезен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK