Ученици от село Абланица разиграват съдебен процес в реална обстановка

Снимка: Infomreja.bg

Възпитаници на  СУ „Св. Паисий Хилендарски“  в село Абланица завинаги ще свързват Деня на Българската конституция – 16-и април,със свое неповторимо преживяване. Точно на този ден те бяха в Районен съд – Гоце Делчев, за да влязат в ролята на действащи лица в съдебен процес. Така  изпълниха поредната от планираните дейности  по проект „Заедно за всяко дете“, по който училището работи.

Респектираща обстановка в съдебна зала. Тишина, която никой не смее да наруши. Учениците  напълно са се вживели в ролите си. Всички са сериозни, отнасят се отговорно към поставените им задачи. До тях са истинските професионалисти, готови да им помогнат при нужда – председателката на съда – г-жа Жбантова, и адвокатите Нели Терзиева и Аврам Москов. Тук са педагогическата съветничка и преподаватели в училището.

И така, дава се ход  на  Дело № 35 от наказателно – административен характер. Обвинението е по член 193, ал. 2 от Наказателния кодекс. „Прокурорът“ обвинява сервитьорка, поднесла алкохол на непълнолетни, които са празнували  рожден ден в питейно заведение. Една от клиентките – ученичка в местното училище, прекалява с алкохола и трябва да и бъде оказана медицинска помощ. „Обвиняемата“ не се признава за виновна, твърди, че е сервирала алкохола на единственото пълнолетно момче в компанията. Следват въпроси към нея от страна и на обвинението, и на защитата. Един по един биват разпитани и „свидетелите“. Накрая „съдията“ произнася присъдата – налага най-малкото възможно наказание за подобно провинение – глоба от 1000 лева.

Представителите на училището в Абланица  не пропускат да честитят професионалния празник на своите домакини – Деня на юриста. Те прочитат поздравителен адрес  от името на цялата училищна общност.

От своя страна, съдия Жбантова връчва на всеки ученик  книжка с Конституцията на Република България и специално изработено удостоверение за участие в съвместната дейност между училището и съдебната институция.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK