В община Хаджидимово усилено се подготвят за 15-и август

Снимка: Infomreja.bg

Успение на Пресвета Богородица се очаква с нетърпение

Наближаващият голям празник – Успение на Пресвета Богородица, се очаква с нетърпение и в Хаджидимово, Лъки и Илинден. Църквите и в трите селища на община Хаджидимово носят името „Успение Богородично“ и затова на този ден по традиция в тях се отслужва света литургия и се раздава курбан за здраве.

Кметът на село Илинден – Любен Воденов, със задоволство споделя,че тази година празничната литургия в местната църква, построена още през 1831 година, ще отслужи лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

И тази година теле за курбана е дал Димитър Попов от Гоце Делчев. С пари са подпомогнали празника и други дарители.

В този специален ден за жителите и гостите на Илинден ще има много музикални изпълнения – на Петър Воденов и неговите музиканти, както и състави от Разлог и от Република Македония.

А в църквата на близкото село Лъки само през този ден в годината може да се види изключително ценна реликва – евангелие, което се съхранява в Регионалния историческия музей в Благоевград.

И тук хората ще се веселят, за което с песните си ще допринесе певицата Боряна Карпузова.

В храм „Успение Богородично“ в Хаджидимово също ще се стекат местните хора и техните гости от цялата страна. Както е по традиция, направените дарения ще бъдат продадени на търг за подпомагане на църквата, която е вече на 174 години.

 

КОМЕНТАРИ

info00:38 - 17.08.2019
15 август мина вече за тази година!
до № 3 с име Въпрос17:31 - 16.08.2019
на място в Интернет на български сайт /където сте задали същия въпрос/ - някой Ви е написал отговор /като негово мнение/
Въпрос03:10 - 16.08.2019
Аз ще напиша нещо важно на друга тема [за Бог] , но ако някой от вас може да ми даде отговор [като коментар по-долу] ще съм му много благодарен. Аз бях вярващ християнин, но и аз почнах като всеки вярващ човек да си задавам въпроси за Бог, и веднъж преди време докато търсех в Интернет, прочетох една статия на английски език, и там [накратко] някой атеист [вероятно навсякъде по света винаги до днес 70-80% от хората са били атеисти или нещо подобно] казваше, че от гледна точка на разума, ако Бог съществува, то Той би направил така, че хората да знаят [откакто съществуват хора и т.н], че Той съществува [дори само с писмени факт/и и т.н - без да могат хората да говорят с Него; и така хората не биха вършили толкова зло [и като брой и като степен - и то към хора от женски пол] и така би било честно Бог да ги наказва справедливо [понеже хората знаят, че Бог съществува] на Земята и/или в Ада], а в противен случай [както реално е - откакто живеят хора по земята до сега] това означава, че Бог или не съществува или не е добър - вероятно тоест , че Той е зъл [което автоматично отрича най-важните Му качества в християнството и т.н] тоест качествата, че Бог е добър и справедлив.
Правата ти вяра23:43 - 11.08.2019
От къде си толкова сигурна..... По_скоро си заблудена

FACEBOOK