В Неврокопско започна пролетната сеитба на тютюневите лехи

снимки: infomreja.bg

Производителите в Неврокопско започнаха пролетната сеитба на тютюневите лехи. Въпреки ниските изкупни цени за миналогодишната реколта и все още неизкупените количества, хората стартираха земеделската работа.

"Нямаме друга алтернатива, изходът ни за оцеляване е само в тютюна и щем не щем ще го садим и отглеждаме, защото безработицата е жестока", признаха производителите от регион.

За разсада те се грижат като за малки деца. В много населени места вече правят второто подсилване с торове, при слънчево време сутрин откриват лехите, вечер отново ги покриват с полиетилена.

Тютюневият разсад изисква поливане и плевене, докато стане готов за следващо засаждане. "Използвахме слънчевите дни в края на февруари и заложихме семената, до месец разсадът ще е готов", обясняват производители. Докато други години фирмите им осигурявали семена, торове и полиетилен, сега всичко е за тяхна сметка.

До седмица се очаква хората да получат и обещаните от държавата субсидии. Те са притеснени, тъй като не са наясно по какви критерии ще се изплащат парите и колко ще бъдат. Очакванията им са държавната помощ да бъде поне по 4 лева за килограм продаден тютюн, за да могат по този начин да се компенсират ниските  изкупни цени.

Както писа ИНФОМРЕЖА, тазгодишната изкупна кампания ще остане като една от най-трудните, съпроводена с масови протести във почти всички населени места  заради закъснялата кампания и ниски цени.

Първите успели да пласират продукцията си получиха средно около 6 лева за килограм, докато при последните цените паднаха с лев. За сравнение миналата година тютюнджиите взеха по около 7 лева за кило.

Стара практика в Гоцеделчевско е много от тютюнопроизводителите да съчетават отглеждането на тютюна с допълнителна работа в Гърция, за да закърпят семейните си бюджети.

В началото на месец април се очаква десетки жители да стегнат куфарите за тютюневите и земеделски ниви в южната ни съседка.

В момента гърците обикалят селата и наемат работна ръка за полска работа, но много от надничарите се връщат при старите си чорбаджии, при които работят от  години.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

daskala13:34 - 13.03.2014
Къде са промените в закона за тютюна,които ДПС така бодро размахваха преди месец,с които трябваше да се сложи някакъв ред в отрасъла? Какво е това нещо, нищо да не се предприема,всичко си е по старому ,така както онези смешници от ГЕРБ го направиха. Някой работил една година и получава цял живот държавни помощи,друг се трепе по нивите и на него едно голямо нищо=
а..13:33 - 13.03.2014
какви са тези глупости? кога фирмите са осигурявали торове и полиетилен ???
ех20:34 - 12.03.2014
Пълна трагедия!Нямам думи!
hhhhhhhhh18:24 - 12.03.2014
така е за съжаление и никой не го интересува ,че михайлидис и лев не са дали от изкупената продукция вече месец и половина ,за това,че хората нямат пари, а същия момент изкупения им тютюн все още не е изплатен вече месец и половина

FACEBOOK