В Благоевградско мъжете са по-активни при използването на интернет

Снимка: Infomreja.bg

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2017 г. показват, че 63.3% от домакинствата в област Благоевград имат достъп до интернет в домовете си при средно 67.3% за страната. За областта е регистрирано намаление от 0.7 процентни пункта спрямо предходната година.

За седемгодишен период използването на ИКТ в област Благоевград става все по-масово.

През 2017 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област Шумен (77.9%), а с най-нисък – Монтана (51.5%). По този показател област Благоевград заема шестнадесето място сред 28-те области.

Относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в област Благоевград, които използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично,е 61.3%, В област Благоевград мъжете са по-активни при използването на интернет като техният относителен дял е 62.5%, докато за жените той е 60.2%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Благоевград по степени на завършено образование – докато 98.4% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 16.1% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя. Редовно използващите интернет със средно образование са 75.5%.

През 2017 г. резултатите показват, че относителният дял на лицата от областта, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация е 23.3% при средно за страната 20.7%. В отделните области на страната този дял варира между 36.7% за област Монтана и 9.0% - за област Разград. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK