Лицето на антипротеста. Банскалията, който иска отговор

Снимка: Infomreja.bg

Другото лице на протеста за втора кабинка в Банско е обикновеният гражданин на курорта, който пожела да говори пред медията ни, но анонимно, защото го е страх и го признава.

Той е 50-годишен мъж, роден и израснал в града. Знае, че ако излезе с името си биха последвали зли коментари и не само.

Даваме му думата:

„Искам да обясня моето виждане за нещата, случващи се в Банско, и идеята за втора кабинка. Не разбирам от политика, не разбирам от концесии, търговия и икономика, но имам бегла представа, която имат и моите „неми“ съграждани за това как се прави протест и кой какво печели от него.

Банско е илюзия за курорт. Омръзна ми от постоянните определения, че градът е „Курорт номер 1 в България“ дори и на Балканите. Нареждат Банско сред най-добрите световни курорти, топ десетки и т.н. Имам честта неведнъж да пътувам до Австрия. Чувам, че дават сравнения на Банско с австрийските зимни курорти. Лично установих, че съвсем не е така. Предпоставките за това са много и ще си позволя да ги изброя. Хората с познания по история ще се съгласят с мен:

  1. Когато Западна Европа е преживяла своя Ренесанс и се развивала, България вече е била под робство. Тези 5 века са забавили съзнанието на българина, за което си патим и до днес. Австрия чисто исторически е много по-добре развита и ориентирана много преди България. Технологии, образование, култура са в пъти по-напреднали. Защо сравняваме България и Австрия?
  2. Курортите в Австрия поради предната причина са много по-развити с добра политика, която съгласува икономическия и екологични капитал на страната. В България курорт се създава бързо, некачествено и изключително пагубно за природата и хората. Тъй като казах „природа“ искам да подчертая, че не съм Зелен, нито Червен, нито Черен…Защо сравняваме българските и австрийските курорти?
  3. Банско се развива също много бързо. От малко градче стана град, застроен и пренаситен с хотели, заведения, магазини и всичко атрактивно, но не и активно. Всички са наясно, че по-голяма част от хотелите са празни, дори и в пиковите дни през сезона. Малко са хората, които ще дойдат в града и ще си купят картина, просто защото тук е нетипично да пазаруваш джунджурии, а по принцип си дошъл да караш ски.
  4. Градът е наситен и с хора от цяла България. Не се срамувам да нарека повечето работници, дошли от северните бедни региони на България, измет. Миналата година на 8. март загина Нели, пометена от кола, движеща се по ул. „Глазне“. Шофьорът беше дрогиран, направиха и обиск на квартирата му. Мисля, че бяха открили дрога. По-голяма част от идващите да работят в града са такива. Не ги наричам наркомани, а номади. Хора, скитащи от Слънчев бряг до Банско, нямащи свои дом, защото районите, в които живеят са бедни. Зачестиха грабежи, пиянски изцепки и побойща. Разликата между Слънчев бряг и Банско е, че на Слънчака няма постоянни жители.
  5. Говорейки за постоянно местно население, трябва да кажа, че в Банско една вафла „Морени“ е 1.50, а в Симитли е 50 стотинки. Защо? Така ли се прави курорт?! Спекулациите с храната и стоките в Банско са чести. Много хора се опитаха да оправдаят, че в Банско не е чак толкова скъпо, но истината е, че си е скъпо. Хората ходят в разложкия „Лидъл“ за да пазаруват, в Търговията, в Китайския…

Всичко изброено до тук липсва с австрийските курорти! Защото Австрия е много по-голяма като площ, може да си позволи повече курорти, защото са качествени и не разбират думата курорт като „извор на пари“.

Относно втората кабинка. 20 000 кв.м. гора изгоря това лято в Кресненско. Сега да почнем да сечем и Парк „Пирин“. Казват, че над Банско има достатъчно гора. Видях снимка с дрон над Парка. Не съм съгласен! Мисля, че и спекулациите за умишлен палеж на гората над Ощава, Мечкул са верни. Не са просто хорски клюки. Ще си говорим пак,когато прекарат магистралата.

Хората се били редили по 5 часа за да се качат на кабинката, само че местният бизнес не е видял нищо от тези туристи. Семейни хотели и стаи под наем са наемани от работниците, а големите вериги като „Стражите“, „Пирин“, „Кемпински“ пускат пакети за хората, редящи се за кабинката. Сега ще кажат, че банскалии не печелят от даваните под наем стаи. Печелтя, но след всеки сезон в къщата за гости се прави ремонт, защото "свинете" са номади!

Цеко Минев няма как да не го спомена, говорейки за посочените хотели. Той е концесионер, само че Минев не подпомага бизнеса на хотелчето с 10 стаи, а подпомага своя бизнес. Вчера гледам по телевизията протестиращите-работници в Юлен. Да е свято името Минево! Има негласно задължение всички от Юлен да присъстват на протеста. А има и доста банскалии, които не работят във фирмата. Те казват, че в Юлен работят хора от Добринище, бивши военни от Разлог, но банскалии да се спасяват.

Та, не съм разбрал в Австрия да има подобни машинации!

И като направим втора кабинка? Следва това, че чужденци и софиянци, основни турист в Банско, пак няма да се увеличат, защото хотелите подбиват един на друг цените си за пакети. Условията, които предлагат пък не мога да кажа, че са особено добри. Македонците сега са основни потребители. Питайте дали оставят бакшиши, дали ходят по дискотеки. Добре, че е магазин „Тенденз“, за да си „оставят парите“.

Всичко е много порочно. Свързано е с много интереси, с много пари, които аз-обикновеният човек не разбирам, но наистина искам да знам какво печеля АЗ от втората кабинка? Банско само туризъм ли е?"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK