Банско блокира Е-79 край Симитли. Кметове на 7 общинни се събраха

Снимка: Infomreja.bg

Освирквания и скандиране: „Зелени боклуци!“, „Всеки ден ще е така, до кабинката!“ разтърсиха Е-79. Протестът на банскалии, към които се присъединиха и разложани, хора от Добринище и Баня, се този път не затвори входа на курортния град, а затвори най-натоварената пътна артерия в Благоевградско и България.

Протестът започна на изхода от Симитли за Банско, но в последствие за 15 мин. бе блокиран и главен път Е-79 в посока Кулата с думите „Банскалии, пътят е ваш!“. Полицаите спираха движението още преди моста над Симитли. Движението в това време на денонощието, в 19.00 ч., е изключително натоварено.

Това не поколеба банскалии да застанат и да ги чуе цялата околия. Казваха, че Симитли е по-близо до София и може би гласът им ще стигне до управляващите.

Кметът Икономов бе подкрепен с присъстващите на протеста негови колеги-кметът на Струмяни, кметът на Разлог, кметът на Сандански, кметът на Петрич, кметът на Якоруда. Подкрепа Икономов е получил от Владимир Москов-кмет на Гоце Делчев, Минка Капитанова-Гърмен, и кметът на община Белица, която днес е в траур.

Домакинът на протеста Апостол Апостолов-кмет на Симитли, съдейства като запали светлините на стадиона.

Димитър Русков, председател на сдружение „Бъдеще за Банско“, коментира:

Мисля, че за всички е ясно защо сме тук. Ние направихме един протест в Банско, имаше и две кръгли маси, но от по-високо не ни чуват. Затова днес сме тук, по-близо до София. Тук явно се чува по-добре до София. Настояваме да бъдат удовлетворени нашите искания, правителството да спази закона и да си поеме тези ангажименти, които трябва да изпълни.

На 22.12. изтича процедурата, когато също трябва да има обсъждане в Министерски съвет, става дума за процедурата за управление на плана на парк „Пирин“. Ако след тази дата не бъде одобрена от МС, тогава вече ще вземем по-решителни действия, включително и затваряне на международни пътища, ако се наложи, ще затворим и граничните пунктове.

Може би има технически компоненти, които възпрепятстват процедурата,но 22.12. е крайната дата, която им даваме, за да вземат решение. Всички социологически проучвания сочат, че съдбата на регионите би трябвало да минава през решението на местните хора. Нас никой не иска да ни чуе. Има едни 200-300 човека в София, които стоят на жълтите павета и диктуват какво да се прави във всеки един регион в България-дали ще бъде на морето, дали ще бъде в планината. Е, ние не сме съгласни!

На Зелените искам да кажа, че когато имаме проект за строителство на втора кабинка, тогава нека всеки да седне на масата и да каже своето мнение, а не по принцип да се отхвърли всяко едно развитие. Те не искат да дискутираме подробно, а директно казват „Не!“.

Карат ни да се чувстваме като престъпници, а не е така. Ние искаме развитие не само за Банско, а за цялата Благоевградска област. Чрез втората кабинка се подобряват качествата на един курорт. В Европа всяка година се правят около 250 нови лифта, което означава, че за 10 г. има 2 500 лифта на Запад. Нали и там са защитени природни територии?! Ние в България за последните 10 г. имаме два лифта. които са подменени, а не са нови. Това развитие ли е?! Когато кажем Австрия, знаем, че става дума за зимен курорт и за планини. Същото искаме да стане и тук-не говорим само за Банско, а и за Сапарева баня, за Чепеларе, за Смолян, Пампорово, защо не и за Витоша.

Заповядайте в Банско и вижте дали се унищожава природата. Тук днес има хора, които са от Разлог, Баня, Добринище. Те ни подкрепят.

Красимир Герчев бе повече от категоричен, че Разлог е засегнат пряко от изграждането на кабинков лифт. „ Всички общини, които граничат с Парк „Пирин“ са засегнати от изграждането на втора кабинка, включително и Гоце Делчев и Сандански. Ние с Банско сме на три километра разстояние. Ние искаме Банско да се развие като цялост, защото в другите страни няма такава концентрация на населени места. В другите страни има много повече населени места и много повече писти, в порядъка на километри. Ние сме съседна община на Банско, ние също сме в подножието на Пирин и имаме желание за развитие на ски зоната. Така целият регион просперира. Пречи това блокиране и разглеждане на всички нормативни актове. Искаме да се приеме плана, да се регламентират зоните и тогава да се взимат инвестиционни намерения, а не както се нагнетява в монета, че всичко се застроява. Искаме зонирането да бъде прието, за да може всички намерения да бъдат реализирани или не“, каза градоначалникът.

Георги Икономов призова Бойко Борисов да обърне сериозно внимание на проблема.

„Полиците трябва да вземат едно много по-отговорно и смело решение и разбира се, по-бързо, защото очаквахме миналата седмица да се реши въпроса, очаквахме и днес да се служи това нещо, но се отлага. Аз и колегите ми не доумяваме защо това нещо е така.

Всички сме разочаровани. Важно също така е, че трябва да си дадем сметка кого представляваме ние-хората, които сме тук. Цялата област сме тук  и независимо от това какви политически пристрастя имаме, какви политически окраски, всеки застава зад това, че този проблем трябва да бъде разрешен по най-бързия начин. Ние се съобразяваме с шепа така наречени „еколози“, защото ако им погледнем дипломите, може и да не са еколози по образование, които не се знае кого предствляват-тях самите, или може би някои чужди интереси. Във всеки случай не български интереси. Така, че крайно време е правителството и се обръщам и към министър-председателя най-настоятелно просто да вземе под внимание нашето искане и най-сетне да спрем с тази агония и с тези ненужни демонстрации. Сега ние сме тук, а залените там, това можем да го водим до безкрайност.

Аз доколкото знам министъра на МОСВ пак отсъства, въпреки че Борисов държи той да присъства. Доколкото знам отложена е точката за след 22.12. Надявам се това нещо да се случи тогава!“

Кметът на Струмяни допълни, че в дефилето по същия начин стои проблемът. За Лот 3.3. също е изминало време докато всички еко защитници изкажат своите изисквания.

„Инфраструктурата е основна за развитието на този регион. Хората знаят, че това е добре и за тях!“, заключи Емил Илиев.

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK