В Москва направиха възстановка на парада от ноември 1941 г.

На Червения площад в Москва беше направена възстановка на тържествения парад на 7 ноември 1941 година, проведен непосредствено преди заминаване на съветските войски за фронта по време на Втората световна война. На тази дата, освен 76 години от провеждането на събитието, се навършват и 100 години от Октомврийската революция.

Този вторник парадът беше открит от кмета на Москва Сергей Собянин, който поздрави участниците в тържествения марш.

„Скъпи московчани, поздравявам ви със 76-годишнината на легендарния парад. Седемдесет и шест години назад по паважа на Червения площад премина несъкрушимата и легендарна Червена армия, на път за фронта, за да отбие атаките на врага. 

Днес, благодарна Москва, помни всеки един от героите. Днес, в тяхна чест, по Червения площад ще минат техните внуци и правнуци. От името на московчани искам да изразя благодарност. Скъпи ветерани, желая ви сила и здраве. Ура!“, каза градоначалникът, цитиран от РИА Новости.

Преди 76 години парадът е проведен в ранни зори. В 8.10 часа по радиото е предадена на живо реч на върховния главнокоманващ Йосиф Сталин. По площада преминали курсанти от военните училища, артилеристи и пехотинци, зенитчици и моряци. Общият брой на участниците в парада бил 28 467 души, които от Червения площад отишли директно на фронта.

Историците оценяват парада като част от една от най-важните военни операции, тъй като той имал огромно значение за повишаване на духа сред армията и сред населението. Парадът имал за цел и демонстрация на сила и превъзходство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK