В Лъжница отново посрещнаха двойка щъркели

Двойката щъркели в Лъжница не се притеснява от съвсем близкия контакт с хората и години наред се връща в гнездото си, снимки: infomreja.bg

Живеещите в стария квартал на гоцеделчевското село Лъжница и сега посрещнаха с радост дългоклюните си съкварталци - двойка щъркели, които от години всяка пролет се връщат в гнездото си.

Птиците са свикнали с местните, не се страхуват от тяхната близост, въпреки  че под самия електрически стълб, където гнезтя винаги има много хора, животни и всякаква селскостопанска техника.

Улицата е много оживена защото там се намира и местната джамия, а в нея се събират всеки ден млади и стари, за да слушат беседите на имама Мохамед Камбер. Жителите на селото са категорични, че ежегодното присъствие на щърковете е добра поличба, щом са избрали да си пирютют близо до молитвения дом.

А старият квартал на Лъжница нищо общо с останалата част, където са построени нови и красиви къщи. Селото е канализирано на 98%, но в стария квартал времето сякаш е спряло.

Старците разказват, че там където младите живеят в разбирателство, се правят ремонти на старите къщи, някои от тях се събарят и на тяхно място се строят нови.

През средата на квартала минава дере, в което всички си хвърлят боклуците, а покрай него се трупат купища оборска тор, чиято тежка миризма се носи навсякъде.

Засега кметството е безсилно да реши проблема, а местните жители нехаят.

Община Гоце Делчев предвижда с финансиране по европейски поректи да направи корекция на старото дере, да асфалтира улиците в стария квартал и да изгради канализация.

Иначе село Лъжница е едно от най подредените села в общината. Строят се красиви къщи, оформя се още един нов квартал и предстои отреждането на имот за голямо детско заведение, тъй като раждаемостта тук се увеличава всяка година.

 

Щъркеловото гнездо в средата на старото село Лъжница
Старият квартал в Лъжница
Порутената сграда вдясно е старото училище в село Лъжница
Новата част на Лъжница

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK