В Кресна отбелязаха Националния празник - 3-ти март

Снимки: Надя Златинова, ученичка от 12 клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски” - гр. Кресна

Честването на Националния празник в Кресна започна с посещение на храм-паметника ”Св. Иван Рилски”. Там учениците от VІІ б клас на СУ ”Св. Паисий Хилендарски” и тяхната госпожа Росица Иванова бяха посрещнати от отец Георги Танчев.

Свещеникът ги запозна с историята на църквата и на костницата, в която се съхраняват кости на воини загинали в Първата световна и в Балканските войни. Посетителите разгледаха и музейната експозиция на храма.

Дванадесетокласниците, заедно с класния си ръководител Антон Тимов, поднесоха венци на паметниците на Самуил и на загиналите във войните.

В 13.00 ч. на 2 март в центъра на града започна тържество по случай Освобождението реализирано от СУ „Св. Паисий Хилендарски”, по сценарий на Мая Митова, със съдействието на община Кресна. На него кметът на общината Николай Георгиев и директорът на училището Златка Яневска поздравиха присъстващите с предстоящия празник.

Градоначалникът награди най-добрите от участници в общинските конкурси за есета на теми: „Свободата- вчера, днес и утре” (Йоана Станкова – 1 място, Марио Миланов – 2 място и Андрия Лазарова – 3 място) и „Стоп на агресията в училище” (Ана-Мария Трендафилова – 1 място, Иван Трендафилов – 2 място и Андрия Лазарова – 2 място).

Г-жа Яневска възнагради ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски” изявили се в десетия  конкурс на проект „1000 стипендии” (организиран от фондация „Комунитас” и подкрепен от БНТ и БНР). Това са дванадесетокласниците Емануела Колева и Йордан Митов, които бяха сред отличените в класирането. Емануела  получи най-високата изключителна стипендия, която е една от деветте присъдени в страната в предметната област литература, а Йордан е със стипендия по история.

Най-малките ученици на въстаническия площад на Кресна изрекоха „Клетва за първокласника”, написана от поетесата Ники Комедвенски. Петокласниците им подариха медальони с надпис: „Заклех се България в сърцето си да пазя!”.

Празникът продължи с програма, на която талантливи ученици с изпълнителски умения и много ентусиазъм представиха рецитала „Свобода – жадувана”. А хорът на училището с ръководител Георги Петков трогна публиката и повдигна духа й с патриотични песни.

Тържеството завърши с изпълнение на чаровниците от мажоретния състав към читалище „Култура” и с поднасяне на венци пред бюст-паметника на началник-щаба на Кресненско-Разложкото въстание Димитър Попгеоргиев.

 

КОМЕНТАРИ

Недко Боянов15:59 - 12.10.2017
Над е Невероятен фотограф !!!
21:33 - 04.03.2017
Снимки: Надя Златинова
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK