В красивия свят на един музикален педагог

Снимки: Личен архив

Среща със създателя и ръководител на Мюзик Арт център и на Младежкия оркестър „София“

Неврокопчанинът Валентин Бузов е високоуважаван преподавател по китара. Първите си стъпки в областта на музиката прави в родния си град при майстора на класическата китара Огнян Вълев, който по-късно му е преподавател и в музикалната паралелка към ПМГ „Яне Сандански“ в града.

“Беше много талантливо дете, с големи музикални способности. Имам най-добри впечатления от неговата работа като ученик. В момента Валентин Бузов е един от водещите български китаристи. Създател е  на голяма музикална школа в  София, в която учат музика над 200 деца. Освен това е основател на китарен оркестър „София“, известен със сериозните си музикални успехи. Има  издадени сборници с оркестрови пиеси за китара, както и методически учебници за този инструмент. Мога да кажа накратко - той е човек с големи заслуги за развитието на класическата китара в България“ – така с днешна дата оценява своя някогашен ученик маестро Вълев.

Господин Бузов, бихте ли споделили къде са корените Ви по майчина и по бащина линия? Имало ли е сред тях музиканти?

Баща ми е от Гоце Делчев, а майка ми - от Горна Оряховица. Професионални музиканти не бяха, но и двамата свирят на китара и акордеон. Започнах с младежката китара на майка ми. Спомням си, че  моята първа собствена китара купи баба ми  от ЦУМ в София. В 11-и клас ми купиха и професионална китара от Германия.

Средното си образование сте завършили в ПМГ „Яне Сандански“ - Гоце Делчев. Какъв беше животът Ви тук до заминаването за Благоевград, където сте учили в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а след това за София, за да специализирате Тонрежисура и Музикални компютърни технологии?

Да, завърших гимназията в Гоце Делчев. Там имаше музикална парaлелка и  учехме китара, пиано, солфеж, хармония, история на музиката и всички музикални дисциплини. Нивото беше добро.

Младежките години бяха страхотни, събирахме се с ученици от Школата по китара на Огнян Вълев, свирехме, слушахме музика, пеехме. Много важен беше и Международният  фестивал на класическата китара в Гоце Делчев, където всяка година имахме възможност да слушаме най-добрите музиканти от България и Европа.

Известно е, че имате активна преподавателска дейност. Къде преподавате в момента?

Преподавал съм на различни места: школи, училища, читалища. В руската гимназия – 133-то СУ "Ал.С.Пушкин“, преподавах 13 години. Бяха много хубави години, с прекрасни ученици и колеги. Сега съм само на едно място, но се занимавам с много дейности покрай него.

Представете ни накратко Mюзик Арт Център.

Мюзик Арт Център е школа за изкуство и култура в София. Тя е една от най-големите. В нея се обучават много деца, младежи и възрастни. Имаме сериозен екип от страхотни преподаватели. Най-радостното е, че се създадоха  много приятелства и цари великолепна атмосфера. Правим много концерти, класови срещи, продукции и партита, разбира се. Имаме разнообразни  програми за хора от 1 до 70-годишна възраст. Децата и младежите се събират, общуват, свирят на различни инструменти - китара, пиано, арфа, флейта, цигулка и др. Създали сме  среда, чрез която ги въвеждаме в света на изкуството и ги правим  щастливи. А не е ли това смисълът на музиката?!

Разкажете, моля, и за Младежкия китарен оркестър „София“.

Младежкият  китарен оркестър се роди преди 5 - 6 години с ученици от Мюзик Арт Център.  Бързо напредна и доби популярност. Изнасяме много концерти из цяла България. Един от първите беше в Гоце Делчев на фестивала на класическата китара. Свирим на Международния фестивал в Кюстендил, в Бургас, София …, на различни събития, благотворителни концерти и т.н. Представихме се и  в Президентството, пред държавния глава на България. Сега сме поканени в Лайпциг  -  Германия,да свирим заедно с един страхотен немски акордеонен оркестър. Хубаво е, че при нас участват младежи на възраст от 15 до 20 години - любители, но обединени от една идея, а именно Музиката. Имаме и детски китарен оркестър, в който участниците  са страхотни малки музиканти и е изключително забавно с тях.

Какви книги сте издали досега?

Това са различни учебни помагала и композиции за китара. Имам солови пиеси, музика за триа, квартети, квинтети и по-големи ансамбли. Писането стана случайно,  като се чудех какво да свирят нашите оркестри, тъй като няма много музикална литература за деца. Сега се радвам, че нещата  се харесват и се продават и извън пределите на България.

Как успявате да вършите толкова много неща?

Времето все не стига, но колкото, толкова J.

Ще ни разкажете ли и за младия Георги Бузов, който също вече има успехи?

Георги скоро направи 10 годинки и свири много добре. Музикален е. Солист е на детския китарен оркестър. Има  различи участия,  свири в доста концерти.  За съжаление не му остава много време, защото е по цял ден на училище. Той е в езиково училище с 3 езика и има много за учене.  Между уроците и компютърните игри намираме и време за китара J.

Какви са плановете Ви за близкото бъдеще? А мечтите за по-далечното?

Имам много идеи в главата си, но важното е да сме живи и здрави, другото ще си дойде на мястото. Иначе все са в тази посока.

Идвате ли си често в родния край? Изпитвате ли носталгия по него?

За съжаление  не толкова често, колкото ми се иска.  А носталгия, разбира се, че има. Гоце Делчев е един от най-красивите градове. Има уникална природа с Пирин планина, Западните Родопи и река Места. Красивите села като Ковачевица, Лещен, Огняново, Долен внасят много колорит. Също и Банско с възможностите  за ски. Има страхотни минерални извори около града, с много хотели, басейни. Бяло море също не е далече. Подобно нещо рядко се среща.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK