В Коняво отново ще избират кмет

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

В кюстендилското село Коняво отново ще избират кмет. Днес Административният съд в Кюстендил касира изборите за кмет в селото. Съдът обяви за недействителен избора на Даниела Божилова за кмет на населеното място, обявен с решение на Общинската избирателна комисия.

Според съда по време на провелия се избор са допуснати нарушения, касаещи разпоредбата на чл. 197, ал.1 от Изборния кодекс. Това нарушение е оказало съществено отражение върху действителността на изборния кодекс. Разпоредбата на цитирания член предвижда председателят или член на секционната избирателна комисия да свери данните от документа за самоличност с избирателя с тези в избирателния списък, както и да впише единния граждански номер и номера на документа за самоличност, преди да го допусне за гласуване.

В предоставеното копие от избирателния списък от избирателната секция в село Коняво обаче е установено, че срещу имената на част от избирателите е налице подпис, но не и ЕГН и номер на лична карта. Отсъствието на данни за избирателя поставя под съмнение извършването на проверка за идентичност, а наличието на подпис не удостоверява по безспорен и категоричен начин, че лицата са участвали в проведения избор. Според съда вотът на избирателите в село Коняво е опорочен, а като последица от недействителността на избора е произвеждането на нов избор за кмет на кметство в село Коняво. Решението на съда може да бъде обжалвано в рамките на 7 дни пред Върховния административен съд.

Даниела Божилова, избрана за кмет на кюстендилското село Коняво, чиито избор бе обявен от Административния съд за недействителен, ще обжалва решението на по-горна инстанция. „Смятам, че това е лична обида. Хората са дали своя вот и всичко това, което се случва на жителите в селото, е недостойно. Хората издигнаха моята кандидатура, ако има нови избори – ще участвам”, каза Божилова. Загубилата – бивша кметица - Марияна Александрова обяви, че отново ще участва в избори, ако такива бъдат насрочени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK